Fiú- és lányjátékok? - Kaliforniában akár bírság is járhat, ha a boltok feltüntetik, milyen nemnek szánják termékeiket
A szabálysértőket ezer dolláros bírsággal is sújthatják, ha átmegy a nemsemlegességről szóló törvényjavaslat
Fiú- és lányjátékok? - Kaliforniában akár bírság is járhat, ha a boltok feltüntetik, milyen nemnek szánják termékeiket

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 25.
Demokrata kaliforniai törvényhozók a közelmúltban törvényjavaslatot nyújtottak be, melynek értelmében a kereskedők többé nem árulhatnák külön szekcióban a fiú és lányruhákat, illetve játékokat. Amennyiben mégis így tesznek, a törvény elfogadása után akár ezer dolláros bírságra is számíthatnak.

A javaslat megkövetelné az üzletektől, hogy a gyermektermékeket és gyermekruházatot egy osztatlan, uniszex területen helyezzék el az értékesítési emeleten. Azt is megtiltaná, hogy olyan jelzéseket helyezzenek el, melyek utalnának arra, hogy a terméket melyik nemre is tervezték. 

A szabályzat csak a több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi áruházakra vonatkozna.

A kisfiúknak és kislányoknak szánt termékeket elkülönítő üzletek akár ezer dolláros (~300 ezer forintos) bírságra is számíthatnának. 

A kaliforniai székhelyű online kereskedőkre már hasonló szabályok vonatkoznak. 

A törvényjavaslat, amelyet Evan Low és Cristina Garcia demokrata politikusok terjesztettek elő a kaliforniai közgyűlés előtt, majdnem megegyezik Low által tavaly benyújtott törvényjavaslattal, melyet később elvetettek a COVID-19 elleni harc prioritása miatt.

Low szerint a javaslattal a gyermekeket érő előítéleteket igyekszik csökkenteni.

(Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!