Történelmi demonstráció, soha nem álltak ki ennyien Izrael mellett
„Nem vagytok egyedül”: Zsidók és keresztények együtt üzentek a világnak
 Történelmi demonstráció, soha nem álltak ki ennyien Izrael mellett

Történelmi kiállás Washingtonban Izrael mellett((Fotó: AP / Jacquelyn Martin))

2023. 11. 15.
Mintegy 300 ezren vonultak fel az amerikai fővárosban a Capitolium előtti téren, hogy kifejezzék támogatásukat Izrael és a Hamász által elrabolt túszok kiszabadítása mellett.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Mint arról beszámoltunk, a „Menet Izraelért” elnevezésű demonstráció szervezői szerint ebben a kritikus időszakban minden szabadságszerető ember kiállására és imájára szükség van az egyik legszentebb ünnepükön brutális támadás áldozatává vált zsidó állam védelmében.

A felszólalók követelték a 240 elrabolt túsz – köztük csecsemők, nők, beteg, idős emberek – kiszabadítását, valamint elítélték a világszerte felszított zsidógyűlölet megnyilvánulásait, amely a „Palesztina felszabadítása” jelszava alatt Izrael megsemmisítését követelte, nem csak az arab-muszlim világban, hanem számos európai fővárosban és az Egyesült Államokban is.

Már órákkal a menet megindulása előtt tízezrek gyülekeztek a washingtoni Capitolium előtti téren, ahol annak idején többek között Martin Luther King mondta el híres beszédét.

A rendezvény kezdetére mintegy 300 ezer ember gyűlt össze, ami ezzel az amerikai médiatudósítások szerint az Egyesült Államok történelmének legnagyobb Izraelt támogató akciója lett.

Az egész országból érkeztek küldöttségek Washingtonba, bár voltak, akik nem jutottak el helyszínre, mint például a Detroiti Zsidó Szövetség által szervezett 900 fős küldöttség, amely a washingtoni Dulles repülőtéren rekedt, miután buszsofőrjeik nem voltak hajlandók elvinni őket az Izrael-párti rendezvényre.

A felszólalók sorát Jichák Herzog izraeli államelnök nyitotta meg, aki a jeruzsálemi Nyugati Fal elől jelentkezett be élő videokapcsolaton keresztül a gyűlésre.

„Ma összegyűltünk, mint egy nagy család, hogy együtt vonuljunk Izraelért és kiálljunk a csecsemőkért, a Hamász által kegyetlenül túszul ejtett fiúkért és lányokért, nőkért és férfiakért. Azért, hogy minden zsidó büszkén és biztonságban élhessen Amerikában, Izraelben és szerte a világon. És mindenekelőtt azért gyűlünk össze, hogy kiálljunk a jó győzelméért a rossz felett, az emberi erkölcsért a vérszomjas gyilkosokkal szemben. A fényért menetelünk a sötétség ellen” – mondta Herzog, aki felidézte, hogy miután nyolcvan évvel ezelőtt felszabadították Auschwitzot, a túlélők megfogadták, hogy „soha többé”. 

„Amikor a kék-fehér zászlót felhúzták ősi hazánk fölé, mi is megfogadtuk: ’Soha többé’. Negyven nappal ezelőtt egy terrorista hadsereg megszállta a szuverén Izrael Államot, és a holokauszt óta a legnagyobb mészárlásban izraeliek százait és százait mészárolta le.

Kiáltsunk együtt: Soha többé! A soha többé most van” – jelentette ki az izraeli elnök, aki szerint „a gyűlölet, a hazugságok, a brutalitás, az ősi antiszemitizmus gyalázatos kitörése szégyent hoz minden civilizált emberre és nemzetre.”

Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi vezetője felsorolta a zsidó nép üldöztetésének történetét az idők folyamán, és emlékeztetett rá, hogy a zsidó népet nem csak Európában érte üldözés, hanem erőszakkal űzték ki ők a Közel-Kelet számos országából is.

A demokrata politikus saját radikális párttársainak, köztük Rashida Tlaib michigani képviselőnek is üzent, akik a hetek óta zajló palesztinbarát és Izrael-ellenes tüntetéseken felszólítottak egy palesztin állam létrehozására „a folyótól a tengerig”. Ez a kifejezés az új antiszemiták kódszava Izrael elpusztítására, egy zsidómentes övezet létrehozására a Földközi-tenger és a Jordán folyó között. 

Ezt hangsúlyozta a Szenátus elnöke, Chuck Schumer is, aki kijelentette: „Veletek állunk, és nem nyugszunk, amíg meg nem kaptok minden segítséget, amire szükségetek van”, mondta Schumer, aki a beszéde végén a tömeggel együtt az "Am Jiszráél Cháj", vagyis „Izrael Népe él” jelszót skandálta. 

Schumer után Mike Johnson, az amerikai képviselőház újonnan megválasztott republikánus elnöke szólalt fel, aki elítélte az egyetemeken tapasztalható antiszemita uszítást és az Izrael-ellenes politikai megnyilvánulásokat is: „Elfogadhatatlan, hogy ebben a nemzetben bármely politikai vezető hitelt adjon ennek a veszélyes retorikának" – mondta Johnson, aki az egyoldalú tűzszüneti felhívásokat is „felháborítónak” nevezte.

„Izrael akkor hagyja abba az ellentámadást, amikor a Hamász megszűnik fenyegetést jelenteni a zsidó államra”

– jelentette ki az elkötelezett evangéliumi keresztény házelnök nagy ováció közepette.

Az egyetemi uszítást elítélte Noa Fay, a Columbia Egyetem hallgatója, aki elmondta, hogy több mint 100 professzor Izrael elpusztítását szorgalmazta az egyetemen.

„Fekete, amerikai őslakos zsidó nő vagyok, és nem hagyom magam elhallgattatni. Mi vagyunk a diaszpóra zsidói, így harcolunk. Hangosan és békésen harcolunk. Messze nem vagyunk tehetetlenek, messze nem vagyunk reménytelenek.” – hangoztatta a diákaktivista.

Az amerikai egyetemeken tapasztalható baloldali antiszemitizmus jelenségéről Dr. Szokolszky Ágnes pszichológussal beszélgettünk a Hetek Podcast legújabb adásában.   

A résztvevők között számos keresztény szervezet is képviseltette magát, és a rendezvényen felszólalt John Hagee evangéliumi pásztor, az egyik legismertebb amerikai filoszemita szervezet, a Christians United For Israel elnöke. 

Hagee hangsúlyozta, hogy Izrael nincs egyedül, amikor a gyűlölet árja újra felcsap a világon: „Zsidó barátaim, tudom, hogy nagy kísértés ma ezt a sötétséget látva az mondani, hogy semmi nem változott meg. A dolgok azonban megváltoztak. Negyven éve összefogtunk, keresztények és zsidók, szorosan egymás mellé állva, és kiadtunk egy nyilatkozatot: Zsidók és keresztények, egyek vagyunk! Ma újra megerősítjük ezt az elkötelezettségünket, és azt üzenjük innen: Izrael, nem vagy egyedül!”

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a felvonulást „első szintű” biztonsági eseménynek minősítette, ami a legmagasabb szintű besorolásnak számít, és általában a Super Bowl, valamint más nagyszabású rendezvények esetében alkalmazzák.

Bár Hamász-párti ellentüntetők már a menet előtti éjjel megrongálták a felállított orvosi sátrat, és további erőszakos akciókat is kilátásba helyeztek, a rendezvény atrocitások nélkül ért véget.

Képbehozó

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!