hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kell-e félni a filoszemita keresztényektől?
Jeruzsálemért nem hallgatnak

2018. 05. 31.
A nemzetközi média azzal riogatott, hogy Trump a keresztényekkel együtt májusban kirobbantja a közel-keleti apokalipszist. Aztán mégsem így lett.

Az elmúlt hetekben számos olyan elemzést lehetett olvasni, amelyek egy újabb nagy közel-keleti háború, sőt akár világháború lehetőségével riogattak. Az értékelések arra hivatkoztak, hogy Donald Trump és Benjamin Netanjahu olyan veszélyes útra lépett, ami az egész világot fenyegeti. Arra hivatkoztak, hogy az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása, az iráni atomegyezmény washingtoni részről való felmondása, a Szíriában létesített iráni katonai bázisok ellen végrehajtott izraeli támadások, az Izrael megalapításának 70. évfordulójával szemben meghirdetett palesztin Nakba („a katasztrófa napja”), a gázai „nagy visszatérési menet” együttesen olyan robbanékony elegyet alkot, ami csak egy szikrára vár, hogy lángba borítsa a térséget. Ráadásul mindez egybeesett a ramadán hónapjával, ami még „csendes” években is gyakran a terrorizmus és erőszak fokozódásával jár együtt. Az anticionista balliberális nyugati médiában már megszokott módon a felelősséget elsősorban a „szélsőséges telepesek befolyása alatt álló izraeli (szélső)jobboldali kormányra” hárították, ám ezúttal a bűnbak szerepét megosztották a „fundamentalista, fanatikus Izrael-barát keresztények” által befolyásolt amerikai kormányzattal. (Keretes cikkünkben olvashatnak arról, hogy milyen vallási-ideológiai szempontoktól teljesen független, geopolitikai tényezők akadályozták meg a válság berobbanását.)

Apokaliptikus bestsellerek nemzedéke

Bár korábban is előfordult, hogy az evangéliumi keresztényeket a sajtóban azzal vádolták, hogy a politikai folyamatokat – elsősorban Izraellel kapcsolatban – sajátos teológiai felfogásuk szerint értelmezik, most először állítják azt, hogy nézeteik konkrétan meghatározzák az amerikai diplomácia lépéseit. Márpedig az elmúlt hetekben, látszólag egymástól függetlenül, hirtelen több ilyen elemzés is megjelent a világ befolyásos médiumaiban, a The Guardiantől a The Washington Poston át a CNN-ig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!