Több mint kétmillió brit szegényedhet el a rezsiár-emelkedés miatt
Több mint kétmillió brit szegényedhet el a rezsiár-emelkedés miatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 07.
Több mint egymillióan fognak elszegényedni az energiaválság és a nagymértékű rezsiár-növekedés miatt, amin az sem segítene, ha a brit kormány befagyasztaná az energiaárakat - derül ki egy londoni kutatóintézet jelentéséből.

Ha a brit kormány fenntartja a nyáron bevezetett ársapkát, akkor is 1,3 millió brit kerülhet a relatív szegénységi küszöb alá a Legatum Institute becslése szerint.

Az intézet jelentéséből az is kiderül, hogy ha a kormány nem tudja mérsékelni a földgáz- és a villamosenergia árát, és folytatódik az áremelkedés, akkor már csaknem 17 millió brit fog szegénységben élni, ami a 2019-2020-as időszakhoz képest összesen több mint 2,5 millió ember elszegényedését jelenti majd.

A Legatum Institute szerint azonban a probléma nemcsak az, hogy elszálltak az energiaárak, hanem az is nagyon nehéz helyzetbe hozta az alacsony jövedelmű briteket, hogy egyszerre emelkedik az élelmiszerek, a ruházat, a bérleti díjak és a közlekedés ára is.

A kormánynak soha nem szabadott volna abba a kényszerhelyzetbe kerülnie, hogy milliárdokat kelljen az energiaárak befagyasztására költenie. Ennek ellenére az adataink azt mutatják, hogy drasztikus intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy ne szegényedjen el újabb 2,5
millió ember az országban”

- mondta az intézmény vezetője.

Philippa Stroud szerint az energiaárak befagyasztása segíthet azokon, akik a lecsúszás szélén állnak, de ahhoz többre van szükség a brit kormány részéről, hogy a szegénység ne növekedjen jelentősen országban a pandémia előtti szinthez képest.

(Guardian / Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!