Terrorizmust támogató országgá nyilvánították Oroszországot
Terrorizmust támogató országgá nyilvánították Oroszországot

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 23.
Az Európai Parlament plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által az ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt.

Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadott el erről állásfoglalást, mely szerint az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Az Európai Unió hivatalosan ugyan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, de az EP felszólította az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék a terrorizmust támogató államok uniós jegyzékébe.

EP-képviselők felszólították az uniós Tanácsot, hogy az orosz Wagner Csoportot, a Ramzan Kadirov csecsen vezető irányította 141-es különleges ezredet, és más orosz finanszírozású fegyveres csoportokat is vegyen fel a terroristák uniós jegyzékébe.

Szorgalmazták emellett az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további lefokozását, a kapcsolattartás minimumra korlátozását minden szinten.

A képviselők felszólították a tagállamokat, hogy mielőbb hozzák meg döntésüket a kilencedik oroszellenes szankciócsomaggal kapcsolatban.

(MTI / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!