Hungarofóbia és kollektív kudarc – Vita a magyar jogállamiságról az Európai Parlamentben
Összeszedtük a legütősebb felszólalásokat és odamondásokat a mai vitából
Hungarofóbia és kollektív kudarc – Vita a magyar jogállamiságról az Európai Parlamentben

Youtube/European Parliament

2022. 09. 14.
Az Európai Parlamentben ma újfent a magyar jogállamiságról vitáztak a képviselők. A vita során elhangzott legérdekesebb megszólalásokat szedtük össze. Kapott hideget és meleget is hazánk – de az EP is kapott pár keresetlen szót.

Lássuk mindjárt Isabel Wiseler-Lima felszólalását, aki a Néppárt felszólalójaként kijelentette, hogy amennyiben hazánk eltér az uniós alapértékektől, akkor kudarcot vallottak abban, hogy az ország helyes úton maradjon. Szerinte

„ez kollektív kudarc is.”

Leszögezte, hogy nem izolált esetekről, hanem rendszerszintű problémákról beszél, amelyek csak súlyosbodnak, és a magyar kormány nem mutat hajlandóságot arra, hogy változtasson.

De valamivel ezután következett is a KDNP politikusának, Hölvényi Györgynek a felszólalása.

A jogállamisági jelentés kapcsán megjegyezte, hogy az különféle tényeknek, véleményeknek és féligazságoknak az egyvelege, és ilyet ő európai dokumentumban eddig még nem látott.

„Mondjuk ki, hungarofób gyűjtemény”.

Szerinte az „egyre radikalizálódó” európai baloldal gyámság alá szeretné helyezni Magyarországot, holott elsöprő többséggel választották meg újra a kormánypártot. A jelentésben mégis a magyar ellenzék toposzai olvashatók, és szerinte ezzel komolytalanná teszik az EP szerepkörét.

„Nyugodtan alapítsanak egy hungarofób baráti kört, az lenne az igazán őszinte beszéd.”

- fogalmazott.

Ladislav Ilčić az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőjeként pedig megkérdezte, miért van az, hogy Magyarország van folyton pellengérre állítva. Mint mondta, a magyaroknak fontos a vallási és a nemzeti identitásuk, így fogják fel az európaiságot, és ezt meg kell hagyni nekik . Kiemelte, hogy Magyarország nem fenyegeti az emberi jogokat, viszont a jelentés fenyegeti azokat az európai magyar polgárokat, akik demokratikus módon választottak meg a kormányukat.

Gál Kinga kormánypárti képviselő pedig úgy jellemezte a Magyarország elleni eljárást, hogy

„Ami itt zajlik, az boszorkányüldözés.”

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!