Terrorellenes európai összefogást sürget Macron
Gyors és koordinált fellépésre van szükség a sűrűsödő támadások fényében, állítja a francia államfő
Terrorellenes európai összefogást sürget Macron

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 11.
Emmanuel Macron francia államfő kedden "gyors és koordinált" európai fellépést sürgetett a kontinenst érő, elmúlt években megszaporodó iszlamista terrortámadásokkal kapcsolatban. Közös adatbázisok fejlesztésével és információcserével kellene erősíteni, szögezte le egy európai vezetőknek tartott videókonferencián. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az online EU-csúcs csupán egy héttel követi a bécsi lövöldözős terrortámadást, melyet az Iszlám Állam vállalt magára. Múlt hónapban Franciaországban is megszaporodtak az iszlamista támadások, Nizzában templomra támadta, míg Párizsban egy történelemtanárt fejeztek le, miután Mohamed-karikatúrát használt tanórája során. 

Macron az osztrák incidens kapcsán hívta össze a csúcsot, hogy egységes európai fellépést sürgessen a terrortámadások megfékezésére. 

Az online találkozón részt vett Sebastian Kurz osztrák kancellár, Angela Merkel német kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács vezetője, és Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság feje. 

A francia államfő szerint az európai vezetők a terrorista propaganda és az internetes gyűlöletbeszéd elleni elkötelezett harc szükségességéről tárgyaltak.

"Az internet a szabadság tere, ahogy a közösségi médiáink is, de ez a szabadság csak a biztonsággal együtt létezhet, és akkor, ha nem jelent menedéket azok számára, akik rombolni akarják az értékeinket, vagy indoktrinálni akarnak halálos ideológiájukkal."

A terror elleni harc jegyében Macron a múlt héten bejelentette, megduplázza a francia határőrök számát, és a schengeni övezetre vonatkozó szabályokat, melyek szabad mozgást biztosítanak az azon belül élők számára, "mélyen" újra fogja gondolni.

(France24/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!