Távirányítású gépfegyverrel végezhettek az iráni atomtudóssal
Az incidens után néhány nappal dróntámadás ölt meg egy vezető iráni forradalmi gárdista parancsnokot
Távirányítású gépfegyverrel végezhettek az iráni atomtudóssal

Forrás: Youtube/MSNBC

2020. 12. 01.
Távirányítású gépfegyvert használtak Mohsen Fakhrizadeh, az "iráni bomba atyjának" likvidálásához, a csütörtöki, Teherán-közeli akció mögött Irán Izraelt és egy ellenzéki csoportot sejt. Néhány nappal a támadás után a szír határon egy másik iráni katonai vezetővel is végzett dróntámadás. Az incidensek kapcsolatban állhatnak Trump állítólagos tervével, hogy még hivatali ideje alatt fedett akciókat indít a perzsa ország ellen.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Irán nemzetbiztonsági vezetője az atomtudós temetésén elmondta,  a támadók "elektronikus felszerelést használtak", mikor tüzet nyitottak Fakhrizadeh autójára a fővárostól keletre. A támadásért a zsidó államot tették felelőssé, Izrael azonban nem nyilatkozott a kérdésben. 

Mohsen Fakhrizadeh az iráni média szerint Absard városában, saját autójában ülve golyózáport és robbanást is magában foglaló támadás következtében halálosan megsérült, és az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

A kétezres évek elején Fakhrizadeh kritikus szerepet játszott Irán atomprogramjában, azonban a kormány máig ragaszkodik hozzá, hogy az kizárólag békés célokat szolgál. Izrael és a Nyugat egy része azonban nem így gondolja, a Nemzetközi Atomenergiaügynökség és titkosszolgálati információkra támaszkodva, így gazdasági szankciókkal, és meg nem erősített fedett akciókkal igyekeztek ellehetetleníteni egy atombomba elkészültét. 

Vezető iráni parancsnokkal végzett dróntámadás az iraki-szír határon

Vezető iráni forradalmi gárdista parancsnokkal végzett dróntámadás az iraki-szír határon vasárnap este, csupán két nappal Irán vezető atomtudósának likvidálása után.

A parancsnokot és három emberét röviddel azután lőtték ki, hogy Irakból Szíriába lépett az Al Qaim határátkelőn. A holtestteket állítólag Bagdadba szállították. Irán nem erősítette meg a híreket. 

Idén januárban hasonló, amerikai dróntámadás végzett Kaszim Szulejmáni iráni terrorvezérrel, röviddel azután, hogy elhagyta a bagdadi repteret. Az incidens komolyan fokozta a feszültséget Teherán és Washington között, és Irán bosszúból számos támadást indított iraki amerikai katonai bázisok ellen.

(RT/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!