"Támadás alatt áll Franciaország" - maximális szintű készültséget rendelt el Macron
Így zajlott a tegnapi terrortámadás-sorozat
"Támadás alatt áll Franciaország" - maximális szintű készültséget rendelt el Macron

Forrás: Twitter/Police Nacionale 06

2020. 10. 30.
Újabb részletek derültek ki a tegnapi bestiális lefejezéses terrortámadásról, melyre a nizzai Notre Dame templomban került sor. Avignonban és Sartrouville-ben is merényletkísérleteket akadályozott meg a rendőrség. Maximális készültséget rendeltek el az országban, Emmanuel Macron pedig kijelentette, országa egyértelműen támadás alatt áll.

A támadás csupán egy nappal azután történt hogy a belügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy rendkívül magas a terrorfenyegetettség az országban Samuel Paty Mohamed-karikatúrát oktatási anyagként használó francia tanár 13 nappal ezelőtti lefejezése és Macron iszlamizmus elleni politikai irányváltása nyomán. 

A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a nizzai támadó 21 éves tunéziai bevándorló volt, aki hetekkel ezelőtt érkezett Európába az olaszországi Lampedousan keresztül. 

Hogyan zajlott a támadás?

Csütörtökön három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd moszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén) a kora reggeli órákban egy késes merénylő lépett a nizzai Notre-Dame bazilikába, és félórás vad késelésbe kezdett. A támadás három életet követelt: egy 60 éves nőt, akit a templom bejáratánál találtak meg "mély, lefejezés-szerű vágással a torkán", egy 55 éves férfit, aki az istentiszteleten levezényléséért felelt, szintén komoly toroksebbel. 

A harmadik, számos késszúrást elszenvedő 44 éves női áldozatnak sikerült kimenekülnie a templomból , de később egy közeli étteremnél belehalt sérüléseibe. 

Egy rendőrosztag akcióba lendült, és "semlegesítette" a gyanúsítottat, miután az "fenyegető módon" kezdett el közeledni feléjük. Először megpróbálták sokkolóval ártalmatlanítani, de aztán kénytelenek voltak fegyvereiket is bevetni ellene, és több lövéssel megsebesítették. A merénylőt ezután súlyos sérülésekkel a kórházba szállították.

Lampedousán keresztül érkezett a tunéziai iszlamista terrorista


A francia hatóságok a támadót Brahim Aouissaouiként azonosították, egy 21 éves tunéziai férfiként, aki szeptember 20-án érkezett meg Európába az olaszországi Lampedousán keresztül, ahol két hétig karanténban volt.

Aouissaoui, aki korábban nem volt az antiterrorista egységek radarján október 9-én egy olasz vörös keresztes igazolvánnyal érkezett Párizsba. Nizzába a támadás reggelén vonattal érkezett, ruhát váltott a vonatállomáson és egyenesen a katedrális felé vette az irányt.

A rendőrség egy 30 centiméter hosszú kés mellett két másik pengét, egy táskát, két mobiltelefont és egy Koránt gyűjtött be a férfitól. Bár motivációira még nem derült fény, Macron elnök a késelést "iszlamista terrorizmusként" azonosította, mivel a támadó folyamatosan "Allahu Akbar" kiáltásokat hallatott öldöklése közben.

Maximális készültség

Nizza polgármestere, Christian Estrosi, elmondta a helyi médiának, hogy a támadás ugyanazt a "modus operandit" mutatja, mint amit a Mohamed-karikatúra felmutatásáért lefejezett tanár, Samuel Paty esetében is láttunk.

A francia hatóságok maximális készültséget rendeltek el a sokkoló incidens után, több ezer katonát vezényeltek ki az iskolák és istentiszteleti helyek védelmére.

“Úgy döntöttem, hogy katonáinkat mozgósítjuk a következő órákban" - jelentette ki Macron, hozzátéve, hogy háromezerről hétezerre növeli a járőröző katonák számát a kulcsfontosságú területeken.

"Ma reggel újból három honfitársunk elesett Nizzában, és nagyon világos, hogy Franciaország támadás alatt áll"

A miniszterelnök kemény és könyörtelen választ ígért, és bejelentette, hogy maximálisra emelték a készültségeta "fokozott biztonság" szintjéről "támadási vészhelyzet" szintjére.

A halálos késelést négy további incidens követte tegnap Avignonban, Lyonban, Sartrouvilleben és a szaúdi Jeddaban egy francia konzulátus közelében. Minden támadást sikerült azonban meghiúsítani, mielőtt áldozatokat szedtek volna: az avignoni lőfegyverrel hadonászó merénylőt lelőtték, a három másikat pedig letartóztatták. A szaúdi francia konzulátus egyik szaúdi őre könnyebb sérüléseket szerzett. 

További támadások várhatóak

Még több merénylet várható francia földön miután Franciaország "háborút indított az iszlamista ideológia ellen" - jelentette ki a francia belügyminiszter pénteken. 

Gerald Darmanin világossá tette az RTL rádiónak adott interjújában, hogy belső és külső ellenség ellen is háborúznak.

"Meg kell értenünk, hogy voltak és lesznek is ezekhez a szörnyű támadásokhoz hasonló incidensek."

Elítélték a támadást a világ vezetői

Világszerte elítélték a terrortámadást. Donald Trump amerikai elnök kijelentette: "azonnal véget kell vetni ezeknek a radikális iszlamista terrortámadásoknak", emellett számos európai és arab ország is elítélte az erőszakot és részvétet nyilvánított az áldozatok családjainak.

Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje is elítélte a nizzai merényletet helyi idő szerint csütörtökön közzé tett Twitter-üzenetében. 

A politikus a Twitteren úgy fogalmazott: "szörnyű merénylet" volt. Egyúttal azt ígérte, hogy elnökké választása esetén együttműködik majd az Egyesült Államok szövetségeseivel.

"Jill és én imádkozunk a franciákért a nizzai szörnyű merénylet után, amely ártatlanokat vett célba (...) Egy Biden-Harris kormányzat együttműködik majd szövetségeseinkkel és partnereinkkel a szélsőséges erőszak megakadályozásában, történjék is az bármilyen formában is"

- írta a mikroblogban a demokrata párti elnökjelölt, az Obama-kormányzat volt alelnöke.

Moszkva együttműködését ajánlotta fel Párizsnak a terrorizmus elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki táviratban fejezte ki együttérzését francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak a Franciaországban történt merényletek miatt.

"Különösen nagy felháborodást vált ki a (nizzai) templom falai között elkövetett cinikus és kegyetlen támadás. Ismételten meggyőződhettünk arról, hogy a terroristák számára abszolút idegenek az emberi erkölcs fogalmai.

Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem megköveteli az egész világközösség erőfeszítéseinek valós egyesítését" - szól Putyin üzenete.

Az orosz államfő megerősítette Moszkva készségét a legszorosabb együttműködésre Párizzsal és más partnerekkel a terrorelhárítás minden területén.

Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Michel a koronavírus-járvánnyal foglalkozó nem hivatalos videókonferencián közölte, a tagállami vezetők megdöbbentőnek, elszomorítónak nevezték, és a "lehető leghatározottabban" elítélték a Franciaországban elkövetett merényleteket, amelyek - tolmácsolása szerint - a közös értékek elleni terrortámadásoknak számítanak.

"Felhívjuk a világ vezetőit, hogy a megosztottság helyett törekedjenek a közösségek és vallások közötti párbeszédre és megértésre"

- idézte a nyilatkozat szövegét Charles Michel.

A magyar kormány mély megrendüléssel értesült a Nizzában történtekről, ahol egy iszlamista terrorista különös kegyetlenséggel gyilkolt meg három ártatlan keresztényt plébániatemplomukban - tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

"Ezúton szeretnénk részvétünket nyilvánítani az áldozatok családjainak, továbbá imáinkról biztosítani őket"

- tartalmazza a közlemény.

Mint írják: a leghatározottabban elítélnek minden terrorcselekményt, kiváltképp, amikor azokat keresztények ellen követik el. Hangsúlyozzák, hogy a magyar kormány felismerte azt a tényt, hogy a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, ugyanis az elmúlt évhez képest az idén 15 millióval több, 260 millió keresztény szenved üldöztetést a hite miatt.

Ebben a helyzetben hozták létre a világon elsőként 2016-ban az üldözött keresztények megsegítéséért felelős kormányzati egységet, amellyel 3 év alatt 100 ezer bajba jutott keresztény szülőföldön maradását vagy otthonába való visszatérését tették lehetővé a Hungary Helps Programon keresztül - teszik hozzá.

Úgy vélekednek, hogy a keresztény emberek élete azonban már nem csak a Közel-Keleten vagy Afrikában van veszélyben, hanem Európa szívében is.

"Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az évekkel ezelőtt elindult illegális migrációs hullámot elvtelenül segítő és támogató nemzetközi baloldal és a velük együttműködő Soros-szervezetek - mint például a Migration Aid - tevékenysége lehetővé tette, hogy európai országokban a nyílt utcán, vagy éppen a templomokban ártatlanokat fejezhessenek le, vagy végezhessenek ki más bestiális módszerekkel iszlamista szélsőségesek" - fogalmaznak.

(RT/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!