Szükségállapotot hirdettek: Rendőri túlkapások miatt dúl az erőszak Wisconsinban
Hétszer lőtték hátba az afroamerikai Jacob Blake-et
Szükségállapotot hirdettek: Rendőri túlkapások miatt dúl az erőszak Wisconsinban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 26.
A wisconsini Kenoshában kedden folytatódtak az erőszakos tüntetések és a gyújtogatások, amelyek vasárnap kezdődtek; a megmozdulásokat és az erőszakot az éjszakai kijárási tilalom sem csökkentette. A Michigan-tó délnyugati részénél fekvő városban az afroamerikaiak üzleti negyedét csaknem teljesen lángba borították, boltokat fosztottak ki és járókelőket támadtak meg.

A tüntetők ugyanazt skandálták, amit a Minneapolisban május végén rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd halála utáni tüntetéseken "nincs igazság, nincs béke!".

Újabb rendőri túlkapás vezetett a zavargásokhoz?

A zavargások vasárnap este kezdődtek, miután a városban  hétszer hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit.  Az áldozat a rendőri intézkedés közben ellenállt a rendőrök igazoltatásának és az autója vezető oldala felé indult, ahol az ajtót kinyitva benyult valamiért, amire a rendőrök lövéssel válaszoltak. A lövésekkor gyerekek is tartózkodtak a gépjárműben. Blake-et még vasárnap megoperálták, a kórház jelentése szerint állapota stabil. A családja kedden arról számolt be a sajtónak, hogy a férfi deréktól lefelé megbénult.

A rendőröket azonnal felfüggesztették és kényszerszabadságra küldték és megkezdődött az ügy kivizsgálása is. Kenoshában a rendőröknek nincs testkamerájuk. A lövöldözésről nyilvánosságra került videót egy járókelő készítette a mobiltelefonjával.

Hétfőn már bevetették a Nemzeti Gárdát

Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését, - mint fogalmazott - "a túlzott erőszakot". Majd hétfőn - miután a megmozdulások nem csillapodtak - elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére.

A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

A Gárda és a rendőrség tagjai füstbombákkal és gumilövedékekkel próbálták meg oszlatni a tüntetőket. 

A Black Lives Matter mozgalom helyi vezetője, Clyde McLemore kedden újságíróknak azt nyilatkozta:

"A demonstrációt addig folytatjuk, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják".

A kenoshai zavargások nyomán ismét tüntetések kezdődtek Wisconsin több városában, Minneapolisban, New Yorkban és szövetségi fővárosban, Washingtonban is.

Hétfőn Evers "empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére" szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje - akit épp Wisconsin államban jelöltek hivatalosan is a demokrata párt elnökjelöltjének- hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.

Trump még nem nyilatkozott

Kedden még nem volt hivatalos állásfoglalás az elnök részéről Jacob Blake ügyében.

A Fehér Ház kabinetfőnöke kifejtette miért,

"Biztos vagyok benne, hogy hamarosan tájékoztatást tudunk adni a helyzetről. Azonban Jelenleg csak egy videó áll rendelkezésre, ami ugyan aggasztó, de csak azután tudunk tájékoztatást adni, hogy tisztába kerültünk az ügy teljes hátterével."

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!