Szijjártó: „a szankciók kudarcot vallottak”
Magyarország nem támogatja az ársapka bevezetését az orosz földgázra
Szijjártó: „a szankciók kudarcot vallottak”

Illusztráció.(Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

2022. 09. 09.
Magyarország semmiképp nem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését, mivel az álcázott szankciós intézkedés, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az uniós energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón teljességgel abszurdnak nevezte az erre vonatkozó brüsszeli javaslatot, amely a tárcavezető szerint gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul.

Az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy ez egy politikai intézkedés, mely pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés.

Ezért ez nem más, mint szankció. Azért
álcázzák ársapkának, mert így kereskedelmi intézkedésként minősített többséggel át
lehet nyomni, míg ha szankcióként hoznák be,
ahhoz egyhangúság kellene”

- mondta Szijjártó.

Ha viszont az orosz gázt kitiltják az európai piacról, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát súlyos kockázatok fogják érni. Az nem politikai, ideológiai vagy álombeli, hanem fizikai kérdés, hogy egy ország hogyan látja el magát földgázzal - tette hozzá a miniszter.

A javaslatot nemcsak Magyarország, hanem nyolc másik tagállam sem támogatta, több ország minisztere fenntartásainak adott hangot.

„A kérdésünk világos: meddig akarja Brüsszel ezt a szankciós politikát folytatni, ami teljesen ellentétes Európa érdekeivel? Természetesen erre a kérdésre választ a mai nap folyamán sem kaptunk. A szankciók kudarcot vallottak, a háború egyre súlyosabban zajlik, az energiaárak egyre magasabbak és az energiaellátásunk egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül” - mondta Szijjártó.

Az uniós javaslatról döntés egyelőre nem született, az Európai Bizottság a következő hetekben nyújtja be írásos javaslatát az ügyben.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!