Putyin az uniós országoknak: „ma nincsenek abban a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk”
Szerinte a Nyugatnak vagy a magas árakhoz kellene támogatást nyújtania, vagy a fogyasztást kellene csökkenteni
Putyin az uniós országoknak: „ma nincsenek abban a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk”

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 07.
Nincs értelme korlátozni az orosz gáz árát az uniós országok számára, mert akkor máshová fogják eladni - jelentette ki Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

Ha valaki megpróbálna ránk erőltetni
valamit, szeretném megjegyezni: azok, akik
ránk erőltetnének valamit, ma nincsenek abban
a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk.
Észhez kellene térniük”

- mondta az orosz államfő.

Az elnök szerint a Nyugatnak az energiaszállítások korlátozása esetén vagy a magas árakhoz kellene támogatást nyújtania, ami azért rossz, mert nem változtatja meg a fogyasztói magatartást, vagy a fogyasztást kellene csökkentenie, ami gazdaságilag életképes ugyan, de társadalmilag veszélyes.

„Jobb, ha ragaszkodunk a szerződéses kötelezettségekhez, a vonatkozó szabályokhoz és a civilizált kapcsolatokhoz” - jelentette ki Putyin.

Ahogy arról beszámoltunk, Ursula von der Leyen nemrégiben arról beszélt, hogy itt az ideje annak, hogy az Európai Unió megfontolja az ársapka bevezetését az orosz földgázvásárlásokra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán arról beszélt Brüsszelben, hogy a Bizottság az ársapka mellett olyan intézkedések meghozatalát javasolja, mint a villamosenergia-felhasználás kötelező uniós csökkentése csúcsidőben, illetve a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeinek felső határának bevezetése. Von der Leyen szerint az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésére azért van szükség, mert az unió így csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, melyet Putyin az ukrajnai háború finanszírozására használ.

Az orosz elnök azonban az árkorlátozásra vonatkozó uniós tervet „teljesen ostobának” minősítette, mert szerinte semmit sem használ a kezdeményezőknek, Oroszország viszont nem fog veszteségesen olajat és gázt szállítani. Moszkva ehelyett a világpiacon fogja eladni az orosz energiaforrásokat, különös tekintettel a Kínával fenntartott „nagyszerű” kapcsolatokra, de Oroszország kész más országok igényeit is kielégíteni.

Az Északi Áramlattal kapcsolatban Putyin azt mondta, hogy ha Németország visszaadja Oroszországnak a Kanadában megjavított Siemens-turbinát, akkor az Északi Áramlat 1 újraindul, az Északi Áramlat 2 elindításához pedig „csak meg kell nyomni a gombot”, de ehhez ki kellene vonni a vezetéket szankciók alól.

Az orosz gazdasági előrejelzések szerint Oroszországnak idén mintegy 500 milliárd rubel (mintegy 3300 milliárd forint) költségvetési többlete lesz. Az infláció csökkenő tendenciát mutat az országban, és év végére várhatóan 12 százalékos lesz, a jövő év első és második negyedévében elérheti az 5-6, vagy akár 4 százalékos célt - tette hozzá Putyin.

(MTI / Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!