Sorost Hitlerhez, Európát a gázkamrákhoz hasonlította Demeter Szilárd, később visszavonta botránykeltő állításait
Felháborodásukat fejezték ki a zsidó közösségek, értelmiségiek, politikusok lemondását követelik
Sorost Hitlerhez, Európát a gázkamrákhoz hasonlította Demeter Szilárd, később visszavonta botránykeltő állításait

Forrás: Youtube/ATV

2020. 11. 30.
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója hazai és nemzetközi körökben is visszatetszést és felháborodást keltő véleménycikket jelentetett meg Soros Györgyről szombaton, melyben többek között kijelentette: Soros „a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.” azt is hozzátette később, hogy Európa az ő „gázkamrája”.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az Origo portálon megjelenő cikk egyik legbotránykeltőbb része így hangzik: „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”

Az analógiát a közélet számos szereplője, politikusok, értelmiségiek is felháborítónak, illetve holokauszt-relativizálónak találta, beleértve a MAZSIHISZ és az EMIH zsidó közösségeket is, melyek mindegyike nyilatkozatban ítélte el Demeter megnyilvánulását. 

„Demeter Szilárd »eszmefuttatása« ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de

személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál.”

nyilatkozta a kérdésben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője.

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt”

- reagált a MAZSIHISZ.

Az ügyben az izraeli nagykövetség is elmondta véleményét, leszögezve, hogy mélységesen elítélik a holokauszt emlékezetével való bármilyen célú visszaélést. „Nincs helye az emberiség történelmének legrosszabb bűncselekménye, és elkövetői bármilyen kortárs vitával való összekapcsolásának.”

Lemondását követelte többek között Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Karácsony Gergely, és számos értelmiségi is.

Demeter Szilárd a először igyekezett védelmébe venni írását, mondván: 

„A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan… 75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.”

Majd a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója Facebook-posztjában kitért arra is, hogy ha őt előveszik, a baloldalon hasonló analógiákat használó közéleti szereplők megnyilvánulásaival miért nem tesznek ugyanígy?

„Ha a gázkamra metaforáját felhasználni „ízléstelen, megbocsáthatatlan, vállalhatatlan”, akkor a Krisztus kereszthalálát meggyalázó Népszava-karikatúra, illetve annak az év karikatúrájává választása az ellenzéki újságírószervezet részéről micsoda?

Vagy ha a gázkamra metaforája relativizálja a Holokausztot, tehát antiszemitizmus, akkor a Hitler-bajszos Magyar Narancs-címlap nem ugyanezt tette az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országában? Csak kérdem, hogy tudjam, hol vannak az Alaptörvényben rögzített szólás- és véleményszabadság határai”

– írja Demeter Szilárd.

Demeter később oldalán visszakozott, majd írását, és Facebook-profilját is törölte. 

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam.”

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!