Soros: Merkel a lehető legrosszabb kompromisszumot kötötte a magyarokkal és a lengyelekkel
Az amerikai-magyar üzletemben élesen bírálta az EU-t, ami ezzel a döntéssel szerinte növelte a rá leselkedő veszélyt
Soros: Merkel a lehető legrosszabb kompromisszumot kötötte a magyarokkal és a lengyelekkel

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 11.
A lehető legrosszabb kompromisszumot sikerült megkötnie Magyarországgal és Lengyelországgal Angela Merkel német kancellárnak - állapítja meg Soros György üzletember a Project Syndicate című véleményportálon csütörtökön megjelent cikkében, röviddel azután, hogy a magyar és a lengyel kormány győzelemként könyvelte el a megállapodást.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tegnapi EU-csúcson megegyezés született az uniós pénzek kifizetéséhez között jogállamisági feltételekkel kapcsolatban, így a két ország mégsem vétózza meg a költségvetést és a helyreállítási alapot. 

Orbán Viktor szerint győzött a józan ész, mert "végülis Európa egységét ezzel a döntéssel sikerült megőriznünk. Ugyanakkor mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy most egy szakasz zárult csak le... Lesz még baj bőven, de ma három dolgot mindenképpen elértünk" - fogalmazott.

Orbán felsorolása szerint: sikerült megvédeni az európai alkotmányt, elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel kényszerítsenek rá Magyarországra különféle döntéseket és biztosították azt is, hogy továbbra is jöjjön pénz, ami "a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd".

Lengyelország és Magyarország "az EU létét veszélyeztetik"

Míg Orbán és Mateusz elnökök a győzelmüket ünneplik, Soros György véleménycikkében beszólt az EU-nak és Angela Merkel kancellárnak is, mondván: a lehető legrosszabb kompromisszumot sikerült elérniük. 

"Magának az EU-nak a léte van veszélyben, mégis annak vezetése erre olyan kompromisszummal reagál, amely mintha arról árulkodna, hogy hite szerint a veszély elmúlik, ha nem vesz róla tudomást."

Soros György szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök "kleptokratikus" kormánya és kevésbé bár, de a Jog és Igazságosság párt vezette illiberális lengyel kormány is "szemtelenül rombolja azokat az értékeket, amelyekre az EU épül".

"Ha az EU ezt megbecsülésre érdemes, legitim politikai álláspontnak tekinti, és ezzel kompromisszumot köt, akkor csak növeli azt a veszélyt - méghozzá jelentősen -, amellyel szembe kell néznie"

- írta Soros.

"Merkel csak azért ment bele, mert félt hogy Magyarország is kilép az EU-ból"

Az amerikai magyar üzletember szerint e pillanatban Merkel az egyetlen fő döntéshozó az EU-ban, és ezért érteni véli, hogy a kancellár nem szeretné, ha hivatali idejében még egy ország - Nagy-Britannia mellett Magyarország is - bejelentené, hogy ki akar lépni az unióból.

"Jelentések szerint Orbán Viktor erre készült az utóbbi napokban,

mert nem engedheti meg magának, hogy a jogállamiság feltételének a költségvetési kifizetésekhez kötése révén szemmel láthatóvá váljon, mennyire korrupt a rendszere" - állítja.

Az uniós költségvetés vétóval fenyegetése véleménye szerint Orbán "kétségbeesett hazárdjátéka" volt, de blöffölt, és "színvallásra kellett volna kényszeríteni." Ehelyett, sajnos, Merkel nyilvánvalóan engedett a magyar és a lengyel zsarolásnak.

"Három alapvető hibája van a megállapodásnak"

Soros szerint a kiszivárgott megállapodásnak, amely benne lesz az európai tanácsi értekezlet záróközleményében, három alapvető hibája van.

1. Gyengíti a jogállamisági feltételt

Először is a rendelethez, amelyben az uniós intézmények november 5-én megállapodtak, az alku eredményeképpen olyan záradékot csatolnak, amely megváltoztatja annak lényegét és szándékát, jelentősen gyengíti a jogállamisági feltételt.

Szerinte sem az Európai Bizottság, sem a Parlament, sem a nemzeti kormányok, amelyek számára a rendelet hitelessége a legfontosabb volt, nem engedheti meg magának, hogy ilyen módon "félrelökjék."

2. Akár két évvel is késleltetik hatályba lépését

A megállapodás egyes pontjai azt szolgálják, hogy akár két évvel is késleltessék a jogállamisági feltétel hatályba lépését. Ez nagy nyereség volna Orbán számára, mert a jogállamisági kritériumok alapján legkorábban a következő, 2022-es parlamenti választás után lehetne őt felelősségre vonni.

Ez pedig bőséges időt ad neki arra, hogy megváltoztasson törvényeket, az alkotmányt, és lehetővé váljon számára, hogy továbbra is átértelmezze a közpénzek fogalmát, aminek révén "a közintézményektől csalárd módon elvett pénzeket olyan magánalapítványoknak juttatja, amelyek barátai ellenőrzése alatt állnak. "

Így Merkel és Orbán megállapodásának legnagyobb kárvallottja a magyar nép lesz

- állítja Soros György.

3. Korlátozza az Európai Bizottságok az uniós törvények értelmezésében

Harmadszor pedig a tervezett zárónyilatkozat jó példája annak, amikor az Európai Tanács túllépi hatáskörét, mert korlátozza a Bizottság képességét arra, hogy értelmezze az uniós törvényeket és eszerint cselekedjen. Ez szerint veszélyes precedens, mert csökkenti a Bizottság jogi függetlenségét, és súlyosan sértheti az Európai Unió Szerződését, legalábbis szellemiségében.

A megállapodás megismert formájában "otrombán semmibe veszi" az Európai Parlament kifejezett szándékát, de miután a tagországoknak sürgősen szükségük van a helyreállítási alapra, nagyon könnyen lehet, hogy a Parlament jóváhagyja azt.

Soros csak szócsöve azoknak, "akik csalódtak az Európai Unióban"

"Én csak annyit tudok tenni ebben a helyzetben, hogy kifejezésre juttatom azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik hittek az Európai Unióban mint az európai és egyetemes értékek védelmezőjében. Ezenkívül fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy ez a kompromisszum súlyosan kikezdheti azt a bizalmat, amelyet az európai intézményeknek sikerült kiharcolniuk a helyreállítási alap létrehozásával"

- írta Soros György a Project Syndicate című véleményportálon megjelent cikkében.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!