Rendkívüli bejelentés: energia-veszélyhelyzet Magyarországon, csökkenteni kell a fogyasztást
Hét lépésben készül a télre a kormány
Rendkívüli bejelentés: energia-veszélyhelyzet Magyarországon, csökkenteni kell a fogyasztást

Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

2022. 07. 13.
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, miután az energiaárak az ötszörösére-hatszorosára emelkedtek egyetlen éve alatt, és komoly a veszélye annak, hogy nem lesz elég energia a téli időszakra Európában. a kormány ezért 7 pontban igyekszik felkészülni a rendkívüli helyzetre. 

Ezek a következők: 

1. Megnövelik a hazai gázkitermelést az eddigi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre. Erre van lehetőség, akár úgy is, hogy drágább kitermelési móddal segítik azt, hiszen az árak így is az egekben vannak. 

2. Felhatalmazzák Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be, a jelenlegi tározókapacitás az ország éves szükségletének a negyedére elegendő gázt tartalmaz - ezt próbálják meg olyan mértékben növelni, amennyire csak lehetséges. 

3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tüzifára is, a bértárolást természetesen ez nem érinti.

4. A kormány a lehető legnagyobb mértékben fokozza a lignitbányászatot, azaz a szénbányászatot.

5. A Mátrai Erőmű blokkjait a lehető leghamarabb újraindítják, hadrendbe állítják.

6. Kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének a meghosszabbítását.

7. Talán az átlag embereket leginkább érintő döntés pedig a csökkentett rezsiköltségek változásáról szól. Augusztustól csak az átlagfogyasztókra vonatkozik a rezsicsökkentés, ami azt jelenti, hogy aki az átlagosnál több energiát fogyaszt, az a többletfogyasztásért már piaci árat köteles fizetni. Vagy csökkenteni kell tehát a fogyasztást, vagy piaci árat kell fizetni. 

Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a rendkívüli kormányinfón. Németh Szilárd rezsivédelmi biztos elmondása szerint az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter. Átlagosan egy ember havonta 7750 forintot fizet az áramért, ám ez a költség rezsicsökkentés nélkül 50 830 forint lenne. Gáznál ugyanez 131 441 forint lenne havonta a meglevő 15 800 forint helyett. 

A nagycsaládosoknál van ugyanakkor van könnyítés: egy háromgyermekes családnál például a gázfogyasztási limit 2329 köbméter, azaz gyermekenként 200 plusz köbméter jár. Az áramfogyasztásnál nincs ilyen kedvezmény. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!