Régészeti szenzáció: 3100 éves leleten találták meg a bibliai Gedeon nevét Izraelben
Ez az első Ószövetségen kívüli bizonyíték a bírák korából
Régészeti szenzáció: 3100 éves leleten találták meg a bibliai Gedeon nevét Izraelben

Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

2021. 07. 13.
A Biblia szerint „Jerubbaál” a karizmatikus zsidó bíró, Gedeon egyik korabeli neve volt. Erről a névről eddig a Biblián kívül nem ismertek a tudósok más utalást, most azonban Izrael déli részén, az ősi Kirját Gát település mellett egy ásatáson olyan cserépfeliratot találtak, amelyre 3100 évvel ezelőtt ezt a nevet írták. 

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

A leletet az Izraeli Régészeti Hatóság hitelesítette. Jelentőségét a különleges felirat mellett a kora adja, ugyanis eddig nagyon kevés olyan tárgy került elő, amely a zsidó történelemnek ebből a korai korszakából származik. A bírák kora az Egyiptomból történt exodus és a zsidó honfoglalás utáni mintegy 400 évet öleli fel, amelyet a Saul, majd Dávid király által alapított monarchia váltott fel.

A Jerubbaál (jelentése: „Pereljen vele Baál”) nevet a Bírák könyve alapján Joás fia Gedeon azt követően kapta, hogy összetörte szülővárosában Baál istenség oltárát.

A bátor tettre – hiszen Baál a korabeli Kanaán főistensége volt – Gedeon azt követően vállalkozott, hogy Isten angyala megjelent előtte. Amikor kitudódott, hogy mit tett Gedeon, a város lakói meg akarták őt ölni, ám apja védelmébe vette, mondván „perejlen Baál saját magáért” – innen ragadt Gedeonra a Jerubbaál elnevezés. Az akció nyomán Gedeon harcba szállt az izraelitákat elnyomó midianitákkal szemben és győzelemre vezette a kisebbségben lévő – mindössze 300 fős – seregét.

Gedeont az Újszövetség is a hit hősei között említi.

A jeruzsálemi Héber Egyetem régész professzora, Joszef Garfinkel szerint a lelet nem bizonyítja önmagában azt, hogy a biblia Gedeon tulajdona lett volna a feliratot tartalmazó korsó, azonban a felfedezés helye, és a pontos kormeghatározás miatt ezt nem lehet kizárni.

„Azt viszont kijelenthetjük, hogy egy újabb olyan leletre bukkantunk, amely megerősíti a biblia szöveg történelmi realitását”

– mondta az izraeli tudós, aki megemlítette, hogy a közelmúltban hasonló jelentőségű felfedezés volt, amikor megtalálták egy Dávid király korabeli ásatási rétegben Saul fiának, Ishbaálnak (Isbósetnek) a nevét, amelyet eddig szintén csak a Bibliából ismertünk.

„Az a tény, hogy a Bibliában szereplő nevekkel tökéletesen azonos feliratokat találunk régészeti feltárások során, azt bizonyítják, hogy az emlékeket sok generáción keresztül pontosan megőrizték és tovább adták”

– tette hozzá Joszef Garfinkel professzor.

(Jerusalem Post / Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!