Rákapcsolt a Facebook: így tiltják a konzervatív tartalmakat - PODCAST
Van-e jövőjük a keresztényeknek a Facebookon?
Rákapcsolt a Facebook: így tiltják a konzervatív tartalmakat - PODCAST

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2021. 02. 19.
Nemiségre utaló módon pozícionál termékeket – mint megírtuk, ezzel az indokkal tiltotta le a Facebook a Hetek előfizetését a Bolt funkcióban. Nem vagyunk egyedül azzal, hogy a keresztény-konzervatív tartalmainkat esetenként korlátozza a közösségi oldal. Készüljünk az illegalitásra?

A témáról a Hetek Magazinban beszélgettünk Schittl Eszterrel, a Citizen GO magyarországi kampányigazgatójával, Vágvölgyi Gergellyel, a vasarnap.hu főszerkesztőjével, valamint Kulifai Mátéval, a Hetek lapszerkesztőjével. Mindegyiküknek volt már hasonló tapasztalata a „kék óriással”, ráadásul tiltások mögötti döntési mechanizmus sokszor nem átlátható, hatékony fellebbezésre pedig nincs mód.

A káros – erőszakos, pornográf – tartalmak elleni küzdelem érthető, sőt elvárható a Facebooktól, ugyanakkor a konzervatív kontentek aligha sorolhatók ezek közé.

Az LMBTQ kritikát vagy a genderideológia elleni érveket mégis rendszeresen gyűlöletbeszédnek értelmezi a közösségi oldal, és a tapasztalatok szerint nem csak tiltással, hanem esetenként az elérések korlátozásával is igyekszik ezeket kiszorítani. Ez az átláthatatlan folyamat azért sem etikus, mert mindannyian fizetünk a Facebook szolgáltatásiért – ha nem is pénzzel, de az adatainkkal mindenképpen.

Felmerül a kérdés, hogy van-e alternatíva a tartalomgyártók számára: el tudják-e hatékonyan érni a közönségüket a Facebookon kívül.

Erre a válasz egyelőre az, hogy nem vagy csak mérsékelten. Az a jövő titka, hogy a közösségi oldal szigora meddig megy el a „társdalom átformálása” érdekében, és az is kérdés, hogy lemondhat-e a konzervatívok tömegeiről. Ugyanakkor érdemes felkészülni arra, hogy alternatív csatornákon – például levelezőlistán – keresztül is tartsák a kapcsolatot az értékközösséggé formálódó közönségükkel.   

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!