Putyin válasza? Európa búcsút inthet az orosz gáznak, amíg állnak a szankciók
Moszkva szerint kiszámíthatatlan tél vár Európára
Putyin válasza? Európa búcsút inthet az orosz gáznak, amíg állnak a szankciók

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 06.
Dmitrij Peszkov igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása után indítják-e újra a gázszállítást Európa felé – írja a BBC. A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra.

Ahogy arról a Hetek hétfőn beszámolt, a Kreml szerint nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését. 

"Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták"

– fogalmazott az elnöki szóvivő. 

Peszkov meglátása szerint az orosz gázvállalat egyetlen olyan lépést sem tett, amely megingathatná az évtizedek alatt megszilárdult megbízható szállítói hírnevét. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy Európában a rövidlátó politika az energiapiacok összeomlásához vezetett, és 

a kontinensre a hidegek beálltával kiszámíthatatlan tél köszönthet.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy a karbantartási művelet során olajszivárgást fedezett fel az Északi Áramlat utolsó turbinában, ami miatt nem újítja fel szombaton a gázszállítást a vezetéken keresztül, ahogy azt eredtileg eltervezte, hanem teljesen felfüggeszti.

Hétfő este pedig már azt közölte, hogy tűz- vagy robbanásveszélyes lenne a gázvezeték Portovaja kompresszorállomásán lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül.  A német Siemens Energy szóvivője úgy reagált, hogy a cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására.

Közben Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke hétfőn közölte, hogy az EU korlátozni szeretné a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árát. 

Kijelentette továbbá, Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az energiát a kínálat csökkentése és az energiapiacok manipulálása révén.

Putyin "el fog bukni, Európa lesz a nyertese" a kialakult helyzetnek - tette hozzá üzenetében az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen várhatóan szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondani tervezett évértékelő beszéde keretében mutatja be a kialakult európai energiahelyzet megoldását célzó uniós bizottsági javaslatot.

(Hetek / BBC / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!