Percről percre: Soros fia Trumpról beszélt a Világgazdasági Fórumon
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Soros fia Trumpról beszélt a Világgazdasági Fórumon

Twitter/Alex Soros

2024. 01. 19.
A héten tartja a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum az éves csúcstalálkozóját, amelyen a világ számos politikai és gazdasági vezetője részt vesz. A fórum ma érkezett záró napjához, amely hivatalosan 12:15-kor ér véget. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban a legfontosabb történéseket vesszük sorra.

A tegnapi napról készült tudósításunkat itt olvashatják el.

12:15 - A 2024-es Világgazdasági Fórum véget ért.

12:00 - Nagy Márton: híd szerepre törekszik Magyarország a globális gazdaságban

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye a Fórum pénteki napján részt vett és beszédet mondott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki beszédében a világgazdasági környezet átfogó értékelése mellett az új gazdasági trendekről, az új iparágakra való átállás dinamikájáról és az ezekhez történő alkalmazkodásról osztotta meg gondolatait.

Nagy Márton kifejtette, hogy a világgazdaságban jelentős strukturális változások zajlanak, amelyben Európa lassan alkalmazkodik az új trendekhez, miközben az ázsiai országok, különösen Kína, rendkívül jól reagáltak a közelmúlt globális kihívásaira, azok leküzdésére és saját gazdaságaik megerősítésére. Hozzátette, hogy ezek az államok mind belföldön, mind pedig a globális térben minden eszközt felhasználtak versenyképességük növelésére. Ezzel szemben az Európai Unió a kibontakozó globális támogatási versenyre rossz választ adhat azzal, hogy a maastrichti kritériumokhoz való visszatérést szorgalmazza, ami erősen rontja a fellendülő növekedést, miközben versenyhátrányt okoz az uniós tagállamoknak.

A miniszter kitért arra is hogy a magyar miniszterelnök keleti nyitás politikája sikeres, Magyarországon a keleti országok közvetlen befektetéseinek aránya 2010-hez képest 10 százalékról 34 százalékra emelkedett. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország saját stratégiát alkalmaz, így egyfajta híd szerepre törekszik.

11:42 - „Ebben nincs semmi személyes, Önök a probléma része” – közölte a Heritage Foundation feje

Kevin Roberts, a Heritage Foundation (a legnagyobb amerikai konzervatív thinktank) elnöke az egyik panelbeszélgetés során közölte, hogy „Nevetséges, hogy Ön - vagy bárki más - Davost a liberális demokrácia védelmezőjének nevezi.”

Szerinte ugyanilyen nevetséges a "diktatúra" szót használni Davosban, és ezt Trump elnökre vonatkoztatni. „Ezt valóban abszurdnak tartom, de most elállok ettől az építő jellegű kritikától, és inkább válaszolok a kérdésére (…):  Trump elnök, ha ő lesz a következő elnök – de ha már itt tartunk, szerintem bárki is lesz a következő konzervatív elnök -, fel fogja venni a harcot az elit hatalmával, amint az korábban említettem.”

Majd hozzátette, hogy „Amit itt szeretnék hangsúlyozni, az oka annak, hogy (egyáltalán) itt vagyok Davosban, az az, hogy elmondjam sok embernek ebben a teremben és azoknak is, akik ezt nézik, hogy minden tiszteletem ellenére – és ebben nincs semmi személyes –: Önök a probléma része”.

Közölte, hogy a politikai elit három-négy-öt kérdésben azt mondja az átlagembereknek, hogy a valóság X, holott a valóság valójában Y. „Vegyük a bevándorlást: az elit azt mondja nekünk, hogy a nyitott határok és még az illegális bevándorlás is rendben van. Az átlagember pedig azt mondja nekünk az Egyesült Államokban, hogy mindkettő ellehetetleníti őket az amerikai életmódban. Igazuk van. Trump elnök ezt fogja felvállalni, az átlag amerikaiak nevében.”

Az erről szóló videó részletet tegnap osztotta meg az elnök Twitteren.

11:21 - Google: A mesterséges intelligencia felelősségteljes kiépítése közös erőfeszítés kell legyen

Reena Jana, a vállalat Tartalomért és partnerségi kapcsolatokért felelős vezetője szerint a tartalomgyártó mesterséges intelligencia (GenAI) már képes a termelékenység és a kreativitás fokozására az iparágakban és ágazatokban. Éppen ezért az iparági vezetőknek, a kormányoknak és a tudományos köröknek mérlegelniük kell a technológia lehetőségeit és új kihívásait, hogy a biztonságos és megbízható GenAI-alkalmazások létrehozására a legjobb gyakorlatokat alakítsák ki.

Kiemelte, hogy az ágazatközi együttműködés és kommunikáció kulcsfontosságú. Ezért úgy fogalmazott, hogy "A mesterséges intelligencia felelősségteljes kiépítése közös erőfeszítés kell legyen."

10:44 - A BlackRock alelnökét kérdezték újságírók a Fórumon:

10:10 - Soros fia szerint Trump jött és félretolta a fékeket és ellensúlyokat

Soros György fia, Alexander Soros is részt vett a „4,2 milliárd ember a szavazóurnáknál” panelbeszélgetésen, amelyen beszélgető partnerei volt Rajesh Kumar Singh indiai kormánytisztviselő, Rachel Botsman író, Mark Leonard politológus, James Harding brit újságíró, Ian Bremmer politológus.

Az ifjabb Soros a beszélgetés során nyilatkozott többek között a fejlődő technológia (így az AI), az emberi civilizáció és a demokrácia kapcsolatáról. „Könnyű belecsúszni a technológia hibáztatásába” és „azt mondani, hogy a technológia veszély”.

Hozzátette, hogy szerinte a demokrácia ügyét illetően nem gondolná, hogy a mesterséges intelligencia egy fundamentális problémát jelent. „A demokrácia zűrös (dolog)” – fogalmazott. Hiszen szerinte a demokrácia az ötletek megvitatásáról és a pluralitásról szól, és arról, hogy az embereknek különböző igazságaik vannak. Ez pedig összefügg az emberek bizalmával/bizalmatlanságával, például a meglévő intézmények kapcsán – Amerikába ilyen a fékek és ellensúlyok rendszere.

Ennek kapcsáén Trumpot is szóba hozta, aki szerinte a szó szoros értelmében jött és félretolta a fékeket és ellensúlyokat.

A teljes beszélgetés itt érhető el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!