A Világgazdasági Fórum szerint indokolt lehet nyomkövető microchipet ültetni a gyermekekbe
A szervezet honlapján megjelenő blogbejegyzés szerint vannak mellette szóló érvek
A Világgazdasági Fórum szerint indokolt lehet nyomkövető microchipet ültetni a gyermekekbe

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2022. 08. 23.
Már régóta foglalkozik a Világgazdasági Fórum az emberbe ültethető technológia kérdésével, amelynek több formája mára már egészen elfogadottá vált. A múlt héten megjelenő blogbejegyzés azonban még érzékenyebb témát is feszeget, például a gyermekekbe ültethető microchipek kérdését. 

Az írás szerzője Kathleen Philips, az IMEC (Egyetemközi Mikroelektronikai Központ) alelnöke, aki szerint az ún. kiterjesztett valóság technológiája "képes átalakítani a társadalmat és az egyének életét", és már most "félelmetesen" hangzik, ez is éppen úgy átmegy majd egy "természetes evolúción", mint a hordozható technológia. 

Pozitív példaként több olyan egészségügyi technológiai eszközt említ a cikkíró, amelyek már most beépíthető implantátumként segítenek a különféle betegségek kezelésében.

Lényegében arról értekezik, hogy ahogyan a hallókészülékek, vagy szemüvegek ma már nem jelentennek stigmát, hanem teljesen elfogadott segédeszközökké, sőt divatkellékekké váltak.

Éppen így lesz majd a különféle implantátumokkal is, amikor azok árucikké válnak. 

Philips szerint nem is az a kérdés, hogy mindez a fejlődés bekövetkezik-e, hanem az, hogy miként fogják ezt szabályozni. "Az implantátumok korlátait az etikai viták fogják meghúzni, nem pedig a tudomány teljesítőképessége."

Mi lesz a gyermekeinkkel?

"Már egy ideje a szuperhősök uralják a nagyobb és kisebb képernyőket, de van egy apró változás. Sok gyermek várja azt, hogy maga is szuperképességeket fejleszthessen ki."

Az ilyen etikai dilemmák között veti fel a szerző azt, hogy vajon be kellene-e ültetni chipeket a gyermekekbe például nyomkövetés céljából, vagy sem.

"Lennének szilárd, racionális indokok rá, például a biztonság."

- fogalmaz. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy lehet, hogy lennének, akik számára ez már "túl sok" lenne.

Phillips szerint azonban nem szabadna akadémiai elefántcsonttornyokból prédikálni az etikát, hanem helyette független intézményeknek kellene segítenie a politikai döntéshozókat és kutatókat abban, hogy megszabják azt az etikai keretrendszert, ami lehetővé teszi ezt a technológiai fejlesztést.

A téma egyébként kiemelten fontos a Világgazdasági Fórum számára, Klaus Schwab például korábban azt vetítette előre, hogy a negyedik ipari forradalom ahhoz vezet majd bennünket, hogy

"a fizikai, digitális és biológiai identitásunkat egyesítse".

(WEF, RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!