Pártalapítással hoznának fordulatot a keresztények Európa leginkább LMBT-barát országában
Pártalapítással hoznának fordulatot a keresztények Európa leginkább LMBT-barát országában

Forrás: ABBA

2022. 01. 28.
Málta szigete, mely egykoron különleges vendégszeretettel fogadta Pál apostolt és társait, napjainkban is rengeteg Bibliához ragaszkodó, aktív kereszténynek ad otthont, akik az evangélium hirdetése mellett az LMBT életmódot elhagyókat támadó társadalmi, politikai irányt is igyekeznek megváltoztatni.

Málta szigetország, törpeállam Dél-Európában. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. A szigetek első lakói Szicília felől érkeztek. Kr. e. 700 körül a föníciaiak szállták meg, akik a főszigetet Malet-nak, „biztonságos kikötő”-nek nevezték el. Kr. e. 218-ban a római Tiberius Sempronius Longus foglalta el a második pun háborúban.

Pál apostol Kr. u. 60 körül szenvedett hajótörést Máltán, ezt követően mintegy három hónapot töltött a szigeten. Róla nevezték el a sziget északnyugati részén lévő öblöt, hajótörésének állítólagos színhelyét. Az ezt követő századokból számos őskeresztény katakomba maradt fenn.

A szigetország ezután vandál, osztrogót, normann és oszmán megszállást is elszenvedett, de egy ponton még Bonaparte Napóleon seregei is megszállták. A hányattatott sorsú Málta mára már liberális elveket valló európai uniós tagállam, ahol a helyi, bibliahívő keresztényeknek számos kihívással kell megküzdeniük, a világjárvány pedig mégjobban megnehezíti a dolgukat.

Az aktuális helyzetről Dr. Gordon-John Manchét, a hét országban helyi gyülekezetekkel rendelkező River of Love máltai székhelyű pünkösdi-karizmatikus közösség vezető pásztorát kérdeztük.

A pásztor elmondta, hogy a pandémia miatt több gyülekezet bezárásra kényszerült, de jelenleg

határozottan kampányolnak azért, hogy ne kényszerítse a kormány a keresztény közösségeket újabb zárásra. 

A járvány negatívan hatott az istentiszteletlátogatásra is, hiszen egy réteg nem tért vissza az újranyitás óta, azonban emellett azt is tapasztalják, hogy növekszik a csatlakozó új hívek száma is, és sokan továbbra is bátran igyekeztek összegyűlni, a tömegrendezvények azonban elhalasztásra kerültek a korlátozó intézkedések miatt. 

A keresztények számára a legnagyobb kihívást abban látja, hogy egyre nehezebb sokak számára bízni a kormányban, odaszántan és konzisztensen látogatni az istentiszteleteket, illetve az adakozási kedv is lecsökkent. 

Ennek ellenére a pásztor úgy látja, a nehéz helyzet a közösségi  egységet is nagyban munkálta.

Akik keresztülmentek a megpróbáltatáson, erősebbek és nagyobb egységben vannak, mint valaha.

A gyülekezetben a járvány alatt az új hívők növekvő száma mellett a szabadulások száma is megugrott, illetve egy új gyülekezeti épületet is fel tudtak építeni. Egyre többen bátorodnak fel az evangélium hirdetésére is.

Málta jelenleg az LMBTQ-barát intézkedésekben felülmúlja Európa minden más országát, ezzel azonban az is együtt jár, hogy rengeteg támadással és gyűlölködéssel kell megküzdeniük azoknak, akik erkölcsi alapon elítélik ezt a fajta irányvonalat, vagy konkrétan úgy döntenek, elhagynák homoszexuális, vagy transznemű életmódjukat.

Ilyen emberek is nagy számban megtalálhatóak a River of Love gyülekezetben, melynek pásztora maga is meleg háttérből megtért, boldog családapa.

Az ILGA-Europe, egy civil szervezet MINDEN évben elkészít egy „Szivárvány Indexet”, amely az LMBTI-személyek jogait hasonlítja össze európai nemzetek között. A szervezet rangsorolja az országokat törvényeik és irányelveik alapján. Magas pontszámot ad azoknak, akik tiltják a melegek és transzneműek diszkriminációját; elismerik a melegházasságot; büntetik az ellenük irányuló „gyűlöletbűncselekmények” (beleértve a beszédet is); elismerik, hogy az embereket, bármelyik nemhez tartozhatnak; és menedékjogot adnak a „homofób országokból érkező menekülteknek”. A tanulmányban szereplő 49 ország közül az idei index első helyezettje idén is Málta volt.

Dr. Gordon-John Manché úgy látja, hogy jelenleg egy rendkívül korrupt, liberális kormány vezeti az országot, és erkölcsi, szellemi szempontból rendkívül aggályosnak látják a politikai irányvonalat, mely szerintük nem biztosítja megfelelően az alapvető szabadságjogokat.

.
Shutterstock/Puzzlepix

Ez is inspirálta a helyi keresztényeket arra, hogy az ország történetében először 

egy teljesen keresztényekből álló politikai pártot, az ABBA-t létrehozzák.

A pártot tavaly novemberben jegyezte be a máltai választási bizottság, miután előzetes elutasító döntésük miatt a keresztény párt jogi útra terelte az ügyet. Grech Mintoff az ABBA vezetője ígéretet tett arra, hogy a keresztény értékekért fognak küzdeni. A pártra azért van szükség van, fejtette ki, mert „a kormány korrupt, és a jelenlegi fő ellenzéki párt alkalmatlan”

„Mindez jól mutatja, miért van szüksége Máltának egy hiteles harmadik félre. Valós és életképes alternatívát biztosítunk a polgároknak mindkét hagyományos párttal szemben a következő választásokon” – tette hozzá.

A pártban aktív szerepet vállalt az meleg életmódot hátrahagyó keresztény énekes, Matthew Grech is, aki a máltai X-Faktor válogatóján elmondott bemutatkozása miatt vált híressé:

“Korábban homoszexuális életmódot folytattam, de aztán megtaláltam Istent. Már jó ideje nem a szenvedélyeimet, hanem Jézust követem. Lehet szeretet két férfi és két nő között ige, de csak baráti szeretet. Minden más bűn.” 

Grech videóját a tiltakozó kommentcunami hatására gyorsan törölték az online felületekről. 

Máltán 2016 óta tilos a meleg konverziós terápia népszerűsítése.

Mivel a River of Love közösség is a Biblia alapján bűnnek tartja az LMBTQ életmódot, és igyekszik segíteni minél többeknek elhagyni azt, és Istenhez találni, a pásztor elmondása szerint állandó, súlyos támadások érik őket a Máltai Melegjogi Mozgalom, és a média képviselői részéről egyaránt. 

„Hazugságokkal teli rágalomhadjáratot indítottak ellenünk, a konverziós terápiával és agymosással vádolva engem és a gyülekezetet…” . 

A máltai keresztények remélik, hogy pártjuk a március-áprilisi választásokon bejuthat a parlamentbe, és képviselni tudja majd a konzervatív, bibliai irányvonalat és a vallás-, illetve szólásszabadság védelmében fel tud majd szólalni.

Törvényeket szeretnének megváltoztatni, pereket nyerni, amellett, hogy továbbra is igyekeznek megnyerni lelkeket Jézus Krisztusnak és képviselni az örök igazságokat nem csak Máltán, de Európa számos országában is.

A pandémia keresztény közösségekre gyakorolt hatásáról készült korábbi összeállításainkat itt és itt olvashatja el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!