Összeomlott két gabonatároló a bejrúti kikötőben történt robbanás évfordulóján
A tárolók azelőtt semmisültek meg, hogy több száz ember gyűlt volna össze egy megemlékezésre
Összeomlott két gabonatároló a bejrúti kikötőben történt robbanás évfordulóján

Illusztrácó( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 05.
Két évvel ezelőtt a bejrúti kikötőben bekövetkezett robbanás közel 220 ember halálát, több mint 6000 ember sérülését és több milliárdos kárt okozott. A gabonatárolók megmaradt szerkezetének egynegyede éppen a katasztrófa évfordulójának napján omlott össze egy órával azelőtt, hogy több száz megemlékező gyűlt volna össze a helyszínen. 

Az 50 éves, 48 méter magas gabonatárolók túlélték a két évvel ezelőtt történt robbanást, amely a kikötő nagy részét elpusztította. 

Sok libanoni, köztük az áldozatok családjai is azt kérték, hogy a megmaradt silókat őrizzék meg a következő nemzedékek számára.

Így szemtanúi lehetnének annak, milyen következményei lettek a történelem legnagyobb erejű, nem nukleáris robbanásának, mely az országban széles körben elterjedt korrupció és rossz gazdálkodás miatt következett be. 

A kikötőben évek óta több száz tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül. A robbanással kapcsolatos nyomozás tavaly decemberben leállt, miután a megvádolt tisztségviselők jogi kifogásokat emeltek a nyomozást vezető bíró ellen. 

Emberek százai, köztük az áldozatok családjai közül egyesek fehér koporsókat vittek magukkal a megemlékezésre, mások akasztófát, amivel azt fejezték ki, hogy várják a felelősök megbüntetését. 

A kormány ugyan nemzeti gyásznapot hirdetett, de egy vezető politikus sem kért bocsánatot a libanoni emberektől, annak ellenére, hogy az eset már két éve történt.
 

(Alarabiya/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!