Oroszország „felszabadítása” következik?
Longauer László véleménycikke
Oroszország „felszabadítása” következik?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 07.
Ukrajna honvédelmi harca teljesen jogos. Az oroszok teljes kiűzése Ukrajnából egy jogos cél (bár lehet, hogy érdemes lenne engedni ebből, kevesebb áldozattal járna talán a háború), jogos és érthető cél ez. Megtámadják az otthonom, még jó, hogy ki akarom dobni a betörőt.

Ez egy véleménycikk.

De tegyük fel a kérdést, ez az ukrán vezetés célja? Az utolsó orosz elhagyja Ukrajnát, akkor az ukrán sereg is leáll? Lehetséges, hogy így lesz, de sajnos vannak jelek, amik nem erre utalnak. Nemrég Zelenszkij  Kijevben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészével, Karim Khannal találkozott. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az orosz támadás résztvevőit és kitervelőit nemzetközi bíróság elé kell állítani. Sok egyéb mellet mondott egy nagyon megdöbbentő dolgot, ami felett azóta sem tudok napirendre térni. Kijelentette: „We will dismantle this entire Russian genocidal system, from the cogs to the architects, and bring them to legal verdicts.”

Magyarul:

„A fogaskerekektől az építészekig szét fogjuk verni ezt az egész orosz népirtó rendszert, és bírósági ítélet alá fogjuk vetni a felelősöket”

Putyin rendszerének felszámolása nem lehetséges Oroszország megtámadása és elfoglalása nélkül, ugye? Nekem nem jutott eszembe egyéb lehetőség. A pusztán honvédő harc nem valósíthatja meg ezeket a célokat. Itt arról beszél Zelenszkij, hogy a cél az oroszországi rendszerváltás, amit ők, az ukránok, hajtanak majd végre. Utána jöhet a putyini népirtó rezsim „nürnbergi pere”.

Mivel ebben az ügyben az USA irányítja Zelenszkijt, ezért nyugodtan vehetjük úgy, hogy ezekkel a célokkal ők is egyetértenek.

Lehetséges, hogy nem gondolják komolyan és csak retorikai és lélektani nyomásgyakorlás az egész? Elvben lehet, de semmi nem utal erre.

Nincs okunk rá, hogy ne vegyük komolyan Zelenszkij szavait. Nagyon örülnék, ha csak egy buta viccről lenne szó.

Mit jelent mindez? Azt, hogy Ukrajna és az USA már messze nem csak honvédő harcra készülnek. Azt jelenti, hogy addig nem akarják abbahagyni, amíg „fel nem szabadul” Moszkva. Mindezt beillesztik egy népszerű elbeszélésbe, a Hitler ellenes harc narratívájába.

Nem kell külön mondanom, hogy ez így semmi jót nem jelent. Reménykedjünk, hogy csak Zelenszkij szája nagy. Reménykedjünk, hogy a színfalak mögött  az ukrán elnök fegyelmit kapott Bidentől ezért a szövegért. 

De ne nagyon reménykedjünk. Nagy valószínűséggel a következő felvonás Oroszország felszabadítása lesz.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!