Óriási botrány a Világgazdasági Fórumnál: szexuális zaklatással vádolják Klaus Schwabot
A Fórum VIP-vendégei is visszaéléseket követtek el a vád szerint
Óriási botrány a Világgazdasági Fórumnál: szexuális zaklatással vádolják Klaus Schwabot

Forrás: Wall Street Journal képernyőfotó

2024. 07. 02.
Terjedelmes leleplező riportot közölt a Wall Street Journal, amelyben egy sor egykori alkalmazottat megszólaltatva tárják fel, hogyan zaklatták - többször szexuálisan - a Világgazdasági Fórum dolgozóit. Esetenként maga az alapító, Klaus Schwab is. 

Azzal vádolják az egykori alkalmazottak - számszerint 80 egykori és jelenlegi munkatárs - a Világgazdasági Fórum vezetését, hogy a "nőkkel és színesbőrűekkel szembeni ellenséges légkört teremtettek meg". 

Egy nő például arról számolt be az amerikai lapnak, hogy Klaus Schwab, az alapító szexista megjegyzéseket mondott neki, "fizikailag pózolt" előtte. Egy másik nő pedig arról beszélt, hogy mekkora nyomás helyezedett rájuk, hogy "jó megjelenésük" legyen, azaz, hogy szűk ruhákat viseljenek. Több tapasztalt munkatárs szerint sehol máshol nem volt még ennyire fontos, a külső megjelenés, mint a Világgazdasági Fórum. 

A lapnak nyilatkozó több forrás mintegy féltucat olyan szexuális zaklatást írt le, amelyet a felsővezetők körében tapasztaltak - ketten arról vallottak, hogy évekkel ezelőtt VIP-személyek zaklatták őket szexuálisan a Világgazdasági Fórum alkalmain, köztük Davosban is. Egyes sajtóhírek szerint lényegében szexuális szolgáltatásokat is biztosítottak egyes vendégek számára. 

Ezen túl arról is ír a Wall Street Journal, hogy a Fórum vezetői a fekete alkalmazottakat is diszkriminálták, többször az N-betűs szóval illették őket, máskor az előléptetésekből maradtak ki indokolatlan módon. 

Másokat a várandóságuk miatt érte hátrány a karrierépítésben, a gyermekszülés után sem vették vissza őket ilyen-olyan indokokkal.

A Világgazdasági Fórum korábbi szóvivője a vádakat tagadta az amerikai lapnak. Állítása szerint Schwab soha nem követett el és tanúsított olyan vulgáris viselkedést, amit a cikkben írtak. Schwab egyébként több mint 50 év után lépett vissza a Fórum vezetésétől, és csak tiszteletbeli elnöki posztját őrizte meg. A szervezet szinte az összes vádat kategorikusan visszautasította, állítják, hogy náluk zéró tolerancia van a zaklatással és diszkriminációval szemben, és minden egyes ilyen jellegű panaszra annak súlyával arányosan reagáltak az évek során.

Mindez azért is botrányos, mert a WEF közben azt hangoztatja minden alkalommal, hogy a nemi paritásért, és egyenlőségért küzd, kiállva a különféle kisebbségek jogaiért. A Fórum minden évben a svájci üdülővárosban, Davosban rendezi meg a globális gazdasági és pénzügyi elit találkozóját, amit rendre sok kritika és bírálat ér.

(Wall Street Journal)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!