Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: az ukrajnai erőmű láthatóan többször megsérült
Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: az ukrajnai erőmű láthatóan többször megsérült

Illusztráció - A zaporizzsjai atomerőmű.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 02.
A szervezet főigazgatója a Twitteren közzétett videójában megerősítette, hogy a csapatának öt tagja hosszú távon jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójának célja az volt, hogy a szakemberek megvizsgálják, hogy milyen állapotban van a zaporizzsjai atomerőmű, melynek a közvetlen környezetében is harcok dúlnak az oroszok és ukránok között.

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült - jelentette ki Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a Reuters jelentése szerint.

A nemzetközi szervezet vezetője szerint tarthatatlan a jelenlegi helyzet, hiszen az atomerőműben tartózkodása alatt “kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj.

Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró
volt, mondhatom, mindannyiunk számára”

- mondta Rossi.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat a Telegramon azt írta, hogy az oroszok “hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról”.

A cég szerint az oroszok hazudnak a létesítményben keletkezett károkról és az atomerőműben túlnyomó többségben csak az orosz propaganda-média képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókat.

A vállalat emellett azt állítja, hogy az oroszok egy előre megrendezett “műsort” mutattak be, amelyben "Enerhodar lakói panaszkodnak az ukrán fegyveres erők állítólagos ágyúzása miatt”, miközben elhallgattatták a mobilkommunikációt és az internetet, hogy megakadályozzák az atomerőműről és a városról készült fényképek, videó- és műholdas felvételek nyilvánosságra kerülését.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény lövetésével.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!