Megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója a zaporizzsjai atomerőműbe
A heves harcok sem maradtak el
Megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója a zaporizzsjai atomerőműbe

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 01.
Megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója csütörtökön kora délután. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott képsorok tanúsága szerint a Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója által vezett küldöttség gépkocsikonvoja sértetlenül érkezett meg a létesítményhez.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy tüzérségi támadással és két partraszálló egység bevetésével tett kísérletet a látogatás meghiúsítására és a létesítmény bevételére.

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője a NAÜ-misszió megérkezését megelőzően videóra vett hadijelentésben elmondta, hogy közép-európai idő szerint 5 óra 20 perckor az erőműtől három kilométerre északkeletre hét nagysebességű motorcsónakról mintegy 60 diverzáns szállt partra, két csoportban. A támadást az orosz nemzeti gárda egységei észlelték és blokkolták, majd a helyszínre orosz katonai egységek és harci helikopterek érkeztek.

Konasenkov szerint hat órakor az orosz fegyveres erők meghiúsították az atomerőmű elfoglalására Nikolpolból elindult taktikai deszant partra szállítási kísérletét Vodjane községnél. A tábornok azt mondta, hogy a katonákat az őket szállító két önjáró uszállyal együtt elsüllyesztették.  

A helyi Moszkva-barát hatóságok képviselőinek nyilatkozatai szerint az orosz erők legkevesebb 40 ukrán katonát megöltek, hármat pedig foglyul ejtettek. Kettejük állapota súlyos.

A szóvivő azt állította, hogy az ukrán tüzérség reggel hét óra óta lőtte az erőművet, azt a pontot Vasziljivka településnél, ahol az orosz félnek a NAÜ-missziót kellett fogadnia, valamint az onnan az Enerhodarba vezető utat. Mint mondta,

négy lövedék az első reaktorblokktól 400 méterre csapódott be.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva mindent megtesz a zaporizzsjai erőmű biztonságos üzemeltetése és annak szavatolása érdekében, hogy a NAÜ-misszió elláthassa faladatát. Lavrov egy szerdai sajtóértekezleten kijelentette, hogy Oroszország már június 3-án jelezte készségét a delegáció fogadására.

Európa legnagyobb atomerőműve március óta az Ukrajna több területét megszálló orosz csapatok ellenőrzése alá került. A létesítmény környékén gyakorivá vált a tüzérségi párbaj és egyéb harci tevékenység, amiért mindkét fél a másikat tette felelőssé.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!