Német külügyminiszter: Magyarország ne pókerezzen az Ukrajnának nyújtandó uniós támogatással
Német külügyminiszter: Magyarország ne pókerezzen az Ukrajnának nyújtandó uniós támogatással

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 11.
Annalena Baerbock bírálta Magyarországot, miután Szijjártó Péter és Varga Mihály is kijelentette, hogy hazánk nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, melynek a célja Ukrajna pénzügyi támogatása.

Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter a közelmúltban bejelentette, hogy Magyarország nem támogat semmilyen közös uniós hitelfelvételt Ukrajna megsegítésére, de továbbra is nyitott az ország bilaterális megállapodáson alapuló támogatására.

A német külügyminiszter bírálta a magyar álláspontot, és felszólította Magyarországot, hogy “ne pókerezzen” a 18 milliárd euró (7 billió forint) értékű támogatással.

Baerbock és más országok diplomatái úgy vélik, hogy Orbán Viktor zsarolja Brüsszelt, és azért akadályozza az Ukrajnának nyújtandó közös pénzügyi csomag elfogadását, hogy így helyezzen nyomást az Európai Bizottságra, mely november 22-én fogja felülvizsgálni azokat a lépéseket, melyeket a magyar kormány tett annak érdekében, hogy hazánk megkaphassa a covid-válság utáni helyreállítási forrásokat.

Az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatást csak akkor lehetne folyósítani, ha minden tagállam megszavazná a közös hitelfelvételt, amire a magyar kormány nem hajlandó.

A német külügyminiszter a magyar álláspontra utalva elmondta, hogy “az emberek pókereznek és oda-vissza tárgyalnak a pénzügyi forrásokról”, miközben különösen fontos lenne Ukrajna támogatása még a tél előtt, hiszen a civil infrastruktúra 30-40 százaléka megsemmisült a háború kezdete óta, és ebben a helyzetben életeket menthet az uniós pénzügyi támogatás.

Baerbock emellett arra is felhívta a magyar döntéshozók figyelmét, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban “nincs szürke zóna”, miután a magyar parlamentben még nem ratifikálták a két országnak a szervezethez való csatlakozását.

(Politico / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!