Bikini helyett kisnadrágot vettek, 1500 eurós büntetést kapott a norvég strandkézilabda válogatott
A nagy egyenjogúsági küzdelemben megint a nők jogairól feledkeztek meg
Bikini helyett kisnadrágot vettek, 1500 eurós büntetést kapott a norvég strandkézilabda válogatott

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 07. 20.
1500 euróra (körülbelül 538 ezer forint) büntette a norvég női strandkézilabda válogatottat az Európai Strandkézilabda Szövetség (EHF) nem megfelelő ruházat viselése miatt a Spanyolország ellen játszott bronzmérkőzésen. A norvég csapattagok ugyanis nem bikini alsóban, hanem shortban játszottak.

A Szövetség szabályzata szerint a nőknek bikinit kell viselni, szűk melltartóban, a karoknál nagy kivágással és 10 centiméternél nem szélesebb bugyiban kell versenyezni. Mindeközben a férfiak játszhatnak trikóban és rövidnadrágban.

A norvég válogatott azonban megelégelte a diszkriminatív szabályt: szándékosan nadrágban játszottak.

A norvég sportszövetség egyértelműen az ügy mellé állt, céljuk elérni, hogy mindenki választhasson, milyen ruhában szeretne versenyezni: bikiniben vagy többet takaró shortban.

A norvég csapatkapitány, Katinka Halvik elmondta, volt olyan meccs, amikor azt mondták nekik, hogy diszkvalifikálják a csapatot, ha nem bikiniben lépnek a pályára.

A norvégok mellett a dánok is támogatják, hogy módosuljanak a ruhaviselési szabályok. Szerintük nincs értelme a megkülönböztetésnek,

sokan pedig kényelmetlenül érzik magukat bikiniben.

A strandkézilabda válogatott volt tagja, Ditte Folden Vind úgy nyilatkozott az ügy kapcsán, hogy mindig is azt gondolta, hogy súrolja a határokat a bikini viselésére kötelezés.

„Semmi köze a sporthoz, hiszen nincs racionális magyarázat a szűk és apró ruhára, amely sokszor bevág és olyan testrészeket mutat meg a kamerának, amelyeket nem szeretnél, hogy mások lássanak.

Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk és kiválasztjuk a megfelelő bugyit.

Csak a találkozókra akarok koncentrálni. Persze, a csapatokban is szóba került ez néhányszor, de nagyrészt elfogadtuk, hogy ez a szabály” – nyilatkozta.

Sportolók mellett nőjogi szervezetek is kiálltak a norvég sportolók mellett: a bikini viselésére kötelezés tárgyiasítja a női sportolókat.
 

(Independent/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!