Nem pártolják a boszorkányüldözést: orosz operával indul a milánói Scala következő évadja
Az évad programját a sokévi gyakorlatnak megfelelően már két-három évvel ezelőtt megkezdték összeállítani
Nem pártolják a boszorkányüldözést: orosz operával indul a milánói Scala következő évadja

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 07.
Mogyeszt Muszorgszkij orosz zeneszerző Borisz Godunov című operájával, orosz művészek fellépésével veszi kezdetét a Scala milánói operaház következő évadja – jelentették be Milánóban az operaház vezetői.

„Nem pártolom a boszorkányüldözést, sem az orosz művek eltörlését, és nem rejtőzöm el, amikor Puskint olvasok”

– mondta Dominique Meyer főigazgató. Hangsúlyozta, hogy az évad programját a sokévi gyakorlatnak megfelelően már két-három évvel ezelőtt megkezdték összeállítani.

kirúgták az orosz sztárkarmestert

Az, hogy a december 7-ei nyitógálán, Milánó védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján egy orosz opera premierjét tűzik műsorra, némileg meglepő annak fényében, hogy a Scala az egyik első operaházként szakított Valerij Gergijev orosz sztárkarmesterrel, mivel a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának számító zenész nem volt hajlandó elítélni Ukrajna orosz megtámadását.

Az operaház vezetése hétfőn sietett különbséget tenni Gergijev és a többi, a Scalában fellépési lehetőséget kapó orosz művész helyzete között. Dominique Meyer hangsúlyozta, hogy a szentpétervári Mariinszkij színház főigazgatójaként és művészeti vezetőjeként Gergijev nagyon közel áll Putyinhoz.

„Az ő szemünkben ő egy politikus, majdhogynem kulturális miniszter. A többiek helyzete más”

– mondta.

"Azt reméljük, hogy Szent Ambrus napján a békét is ünnepelhetjük" – mondta Giuseppe Sala milánói polgármester, az operaház igazgatóságának elnöke, aki remekműnek nevezte Muszorgszkij operáját.

A Scala évadnyitó gálája az egyik legjobban várt időpont az európai kulturális kalendáriumban.

Az operaház programismertetője szerint a Borisz Godunov „zavarbaejtő freskó a hatalom brutalitásáról és magányáról”. A darabot már az 1979-80-as szezonban is bemutatták, akkor Claudio Abbado vezényletével. A címszerepet most Ildar Abdrazakov orosz basszus énekli, a női főszerepet Anna Gyenyiszova szoprán. Egy másik orosz énekes, Dmitrij Korcsak tenor Antonín Dvorák cseh zeneszerző Ruszalka című darabjában kap vezető szerepet, ezt az operát első ízben tűzi műsorára a milánói operaház.

Riccardo Chailly vezető karmester és művészeti igazgató, aki segített a Borisz Godunov 1979-es premierjének létrejöttében is, elmondta, már régóta sürgette, hogy a főleg az olasz repertoárra koncentráló Scala tűzzön műsorra több orosz művet. A december 7-ei nyitógálákon például jellemzően egy-egy Verdi mű szerepelt.

A Scala 2022/23-as évadjának 14 operája közt szerepel a Lammermoori Lucia az amerikai Lisette Oropesával a címszerepben és Juan Diego Florezzel a férfi főszerepben. A 2021/22-es évadot Donizetti művével tervezték megnyitni, de a premier a pandémia miatt elmaradt. Az olasz barokk opera népszerűsítése jegyében műsorra tűzik Leonardo Vinci olaszi zeneszerző Li Zite 'Ngalera című nápolyi operáját.

Előadják jövőre az Andrea Chenier-t, Franco Zeffirelli születésének 100. évfordulója alkalmából a Bohéméletet az ő rendezésében, a klasszikus és kortárs darabokat tartalmazó balettszezont pedig A diótörő című művel kezdik Rudolf Nurejev koreográfiájával az orosz táncművész halálának 30. évfordulója alkalmából. Az ő koreográfiájában mutatnak be egy másik balettet is, A hattyúk tavát Csajkovszkijtól.

A következő évadban négy alkalommal – felváltva Jekatyerina Szemencsuk fehérorosz mezzoszopránnal – énekel Verdi Macbeth-jében Anna Netrebko, akinek múlt heti milánói fellépése elragadtatott kritikákat kapott.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!