Nem kellene örülni a vírusszkeptikus oldalak törlésének
A szólás szabadságától nem félni kell, hanem élni vele
Nem kellene örülni a vírusszkeptikus oldalak törlésének

Forrás: ATV

2020. 09. 29.
Jóval nagyobb veszélyt és kockázatot rejtenek magukban az igazmondás uraként tetszelgő techóriások az önkényes cenzúra-gépezetükkel, mint az egyre népesebb vírusszkeptikus tábor. Míg ez utóbbi a járvány elmúltával az emlékezet homályába vész, a Szilícium-völgy urai velünk maradnak a véleménydiktatúrájukkal együtt. 

Ez egy véleménycikk.

A csoport-, és oldaltiltások felett örömtáncot lejtő felhasználóknak meg kellene érteniük, hogy régen rossz az, hogyha a vírusszkeptikusokkal szembeni küzdelem megvívását a Nagy Testvérre bízzák, mert egyrészt igazolják a Gődény-tábor szélsőséges összeesküvés-elméleteit is, másrészt pedig egy olyan totalitárius techbirodalmat legitimálnak ezzel, ami kíméletlenül kitiltja a közösségi életből mindazokat, akik kicsit is eltérnek az éppen aktuális mainstreamtől.

Például önt. Vagy minket.

A Google és a Facebook karöltve kisebb testvéreivel, gondolkozás nélkül képes arra, hogy elvonja a szólás szabadságát bárkitől, aki valamiért az irányelveikbe ütközik. Hogy mik ezek az irányelvek, azt már senki sem tudja igazán, legtöbbször a cenzorgépezetben ülők sem. Így kerülhetnek törlésre olyan kijelentések, hogy Izraelhez kötődnek a zsidók, miközben szabadon maradhatnak a felületen a szélsőségesen antiszemita és erőszakra buzdító kijelentések.

Ráadásul ezek az irányelvek kétségtelenül progresszívek, haladnak a korral, éppen az aktuális mainstream álláspontot védelmezik, megvonva a lehetőséget a jogorvoslattól, és még a kérdések feltevésétől is.

Így jutott el a két fentebb említett óriáscég is addig a pontig, hogy megakadályozzák például, hogy a vírus eredetét bárki is kétségbe vonja a felületeiken. Mindezt úgy, hogy járványügyben a vitathatatlanul mainstream álláspontot diktáló Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese maga mondta el a Heteknek, hogy a vírus eredetét illetően még mindig csak hipotéziseik vannak. 

Félreértés ne essék, Doktor Gődény vírussal kapcsolatos ténykedését károsnak tartom, mivel olyan rész- és féligazságokból fogalmaz meg tudományosnak hazudott állításokat, amelyekkel emberek sokaságát teszi fanatikus vírusszkeptikussá és szabálykerülővé. Kár érte, mivel a teljesen jogosan feltett kérdései is ezzel az öncélú attitűddel a badarságnak minősített konteók tengerébe vész, holott a válaszokra nagyon is szükség lenne. De nem is kell egyetértenem Gődénnyel ahhoz, hogy azonnal tiltakozzak, ha megvonják tőle a szólás szabadságát.

A szólás szabadságától nem félni kell, hanem élni vele. Például úgy, ahogyan a Hetek teszi, hetilap és online cikkek, interjúk sokaságával felhívva a figyelmet az elővigyázatosságra, az álhírekre, a valós veszélyre. Vagy például akkor kellett volna élni vele, amikor az ATV Csatt című műsorában a szakma jeles képviselőinek lehetősége nyílt arra, hogy a nézőket meggyőzzék arról, hogy a velük szemben ülő "vírusrealisták" (Gődény György és Tamasi József) állításai nem helyénvalók. Ezzel szemben viszont az történt, hogy a két vírusszkeptikus vendég a higgadt kérdésfelvetéseivel és egyszerű, jól megfogalmazott ellenérveivel tulajdonképpen felmosta a padlót vitapartnereivel úgy, hogy nem is volt igazuk. Tehették ezt azért, mert a szemben ülő Falus Ferenc és Boldogkői Zsolt sajnos a személyeskedést és a zsigeri elutasítást választotta kommunikációs fegyverül, amellyel igazából a vitát nézőket vetették meg, akik éppen azért kapcsoltak a csatornára, hogy választ kapjanak kételyeikre. 

Hasonlóan meghökkentő reakcióözönt lehetett tapasztalni a műsort követően, amikor nézők és kommentelők sokasága vonta kérdőre az ATV-t, hogy miért enged egyáltalán egy ilyen vitát.

Ha még a vita lehetőségét és a vélemény szabadságát is elvitatjuk a velünk egyet nem értőktől, akkor bizony a saját szabadságunkat is korlátozzuk, még akkor is, ha ennek éppen akkor és ott, nem mi isszuk meg még a levét.

Vitára szükség van. Érvekre is.

A járvány elleni védekezés kulcseleme nem a tudomány felmagasztalása, és a Nagy Testvér felfegyverzése, hanem a higgadt, alapos, szakmai párbeszéd, vita és bizonyítás. Ez hiányzik sajnos akkor, amikor nem tájékoztatják és magyarázzák el elég alaposan az állampolgároknak azt, hogy mi miért történik. 

Egy biztos: Zuckerbergnek nem szabadna hagyni, hogy monopolizálja a közösségi létet, vagy ha ez a helyzet már fennáll, azt végképp nem szabadna eltűrni, hogy a szólás szabadságát ebben a társadalmi párbeszédben megvonja bárkitől. Mert aki megvonja Gődénytől, vagy Toroczkaitól, az bizony meg fogja vonni (és meg is teszi) a konzervatívoktól, keresztényektől, és bárki mástól is, aki ki meri mondani a véleményét. 

A koronavírus pusztít, ahogyan a totalitarizmus is. Mindkettő ellen védekezni kell. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!