Negatív rekord: az amerikaiaknak már csak a fele hisz abban, hogy Isten létezik
Soha nem volt még ennyire alacsony a gyülekezetbe járók aránya az USA-ban
Negatív rekord: az amerikaiaknak már csak a fele hisz abban, hogy Isten létezik

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 24.
Az Általános Társadalmi Felmérést (GSS) 1972 óta végzik az Egyesült Államokban, idén azonban megdöbbentő eredménye lett.

A kutatás szerint már csak az amerikaiak 49,63 százaléka van meggyőződve arról, hogy Isten létezik, ami hatalmas mértékű csökkenést jelent a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

2000-ben még a megkérdezettek 61,85 százaléka vélekedett úgy, hogy Isten létezik, 2012-ben viszont már csak 57,37 százalékuk, és tavalyra az ebben hívők aránya 49,66 százalékra csökkent.

A Gallup korábbi felmérései hasonlóan megdöbbentő tendenciát mutattak: 2017-ben a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy „meg van győződve” Isten létezéséről, ami szintén rekord alacsony arány volt.

Az Istenhit hiánya azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az amerikaiak higgyenek a halál utáni életben. Azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy van élet a fizikai elmúlás után is, az évtizedek során viszonylag változatlan maradt.

„Ma már kevesebb amerikai hisz Istenben, mint öt éve, és az arányuk az 1950-es és 1960-as évekhez képest tovább csökkent, hiszen akkor még szinte minden amerikai hitt”

- mondta Jeffrey Jones, a Gallup munkatársa.

A Gallup arra a következtetésre jutott, hogy az Istenhit ilyen mértékű lecsökkenése mellett az istentiszteletre járás is rekord alacsony arányúvá vált.

Tavaly már csak a megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy hétben járt gyülekezetben vagy zsinagógában, és ez nem csak a pandémia miatt alakult így. 2018-ban és 2019-ben például 32 és 34 százalék volt istentiszteleten az elmúlt hét nap során, míg 1992-ben ez az arány még 40 százaléka volt.

Az istentiszteletre járás gyakoriságában is csökkenés állt be. 2022-ben az amerikaiak 20 százaléka járt saját elmondása szerint minden héten gyülekezetbe, 26 százalékuk időnként, 31 százalékuk soha, 10 százalékuk majdnem minden héten, és 11 százalékuk havonta egyszer. Ezek az arányok szintén alig változtak a covid előtti időszakhoz képest.

A kutatásból az is kiderül, hogy soha nem volt még annyira alacsony az amerikaiak bizalma az egyház iránt, mint tavaly. 2022-ben csak a 14 százalékuk válaszolta azt, hogy nagyon bízik az egyházban, 17 százalékuk eléggé, 37 százalékuk valamennyire, 29 százalékuk alig, 2 százalékuk pedig egyáltalán nem.

1973-ban még a megkérdezettek 43 százaléka bízott az egyházban vagy az intézményes vallásban, a covid alatt pedig ez a bizalom úgy tűnik, megrendült. 2020-ban az amerikaiak negyedének volt nagy bizalma az egyház felé, 2021-ben azonban már csak a 19 százalékuknak.

előfizetés

(Christian Headlines / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!