NATO-főtitkár: nincs arra bizonyíték, hogy Oroszország a NATO elleni szándékos támadást készítene elő
NATO-főtitkár: nincs arra bizonyíték, hogy Oroszország a NATO elleni szándékos támadást készítene elő

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 16.
Jens Stolenberg főtitkár a tegnapi lengyelországi rakétabecsapódás miatt összehívott NATO-ülés után tartott sajtótájékoztatót.

Az ülés során a tegnapi, Kelet-Lengyelországban bekövetkezett rakétabecsapódásról egyeztettek a résztvevők. Stoltenberg elmondása szerint még folyamatban vannak a vizsgálatok, de azt már tudni lehet, hogy Oroszország rakétatámadásokat indított tegnap Ukrajna ellen, és nagy valószínűség szerint egy ukrán légvédelmi rakéta zuhant Lengyelország területére.

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy
Oroszország támadást készítene elő a NATO ellen"

- mondta a főtitkár.

Stoltenberg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két lengyel állampolgár halálát okozó incidens "nem Ukrajna hibája", hanem a felelősség teljes mértékben Oroszországot terheli, mely háborút folytat Ukrajna ellen, és Oroszországnak véget kell vetnie ennek az értelmetlen háborúnak.

"Ukrajnának joga van lelőni azokat a rakétákat, melyek ukrán városok ellen irányulnak" - tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár azt is hangsúlyozta, hogy meg kell várni a vizsgálat eredményét, és a NATO ezután dönt majd a következő lépésekről, de jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy Oroszország szándékos támadást indított volna a NATO ellen, és az incidens körülményei is ezt bizonyítják.

A főtitkár újságírói kérdésekre válaszul elmondta, hogy a szövetség az orosz-ukrán háború kirobbanása óta jelentősen növelte a keleti szövetségeseinek légvédelmi képességeit, és fokozta a katonai jelenlétét is, és a rakéta nem amiatt csapódott be Lengyelország területén, hogy a NATO légvédelmi rendszere nem megfelelően működne.

A légvédelmi rendszer az egyértelmű támadásokat hivatott elhárítani, ez a rakéta azonban nem egy támadás miatt jutott be a NATO területére, ezért nem fogta el a légvédelmi rendszer - magyarázta Stoltenberg.

A NATO fel van készülve az ilyen helyzetekre, és bár aggodalommal töltötte el a szövetséget az incidens, de nyugodt, megfontolt és koordinált módon tudják kezelni a helyzetet. A szövetséges országok közötti koordináció, kommunikáció és információcsere is azt bizonyítja, hogy a NATO-államok felelősségteljesen viselkednek, hogy megakadályozzák a "szükségtelen eszkalációt".

Stoltenberg azzal kapcsolatban nem adott tájékoztatást, hogy az orosz rakéta, mely miatt az ukrán haderő elhárítórakétát indított, milyen pályán haladt, és mi lehetett eredetileg a célpontja. A főtitkár azt viszont elmondta, hogy a NATO és Oroszország kommunikált egymással a rakétabecsapódás kapcsán, de részletekbe nem bocsátkozott, hogy mikor és hogyan történt a kommunikáció a felek között.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!