Biden szerint nem valószínű, hogy orosz területről lőtték ki a rakétákat Lengyelországra
Moszkva szerint Varsó szándékosan provokál a hamis médiajelentésekkel
Biden szerint nem valószínű, hogy orosz területről lőtték ki a rakétákat Lengyelországra

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 11. 16.
Az USA teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához a lengyel államfőnek. Biden elmondta, szerinte nem valószínű, hogy orosz területről lőtték ki Lengyelországra a két rakétát. Moszkva szerint az erről szóló híresztelés csak provokáció. Eközben Varsó a NATO összehívását kezdeményezte.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok "megingathatatlan elkötelezettségét" a NATO iránt. Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20 csoport csúcstalálkozóján.

Biden a CNN értesülései szerint azt mondta, hogy információi szerint nem valószínű, hogy a rakétát Oroszország területéről lőtték ki, azonban nem tudni biztosan, amíg a vizsgálat véget nem ért.

A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többen - így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök - szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Kedden délután a lengyel területet érintő incidens nyomán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok
"meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét".

Moszkva szerint provokáció az egész

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust - közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

"A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott orosz rakétákról

szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében.

Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek" - hangzott a tárca közleménye. A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a lengyel médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

Korábban a Radio Zet lengyel rádióállomás nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy két rakéta csapódott be egy gabonaszárítóba az Ukrajnával határos Lublini vajdaságban lévő Przewodów falu közelében. Az előzetes jelentések szerint két ember életét vesztette.

A lengyelek a NATO összehívását kezdeményezték

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

A lengyel kormányzat közben a NATO-hoz fordult, hogy soron kívül összehívják a 4. cikkely szerinti ülést a tagállamokkal. A NATO-nagykövetek szerdán tartanak találkozót.

Morawiecki emlékeztetett arra: a kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután robbanás történt, ennek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette.

Megerősítette azt is, hogy a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely "fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel" - jelentette ki a kormányfő. Közölte: a történtek okainak vizsgálatához külföldi szakemberek támogatását is kérték.

Később sajtóértekezletet tartott Andrzej Duda elnök is, aki nagyon valószínűnek nevezte, hogy szerdán Lengyelország nagykövete aktiválja a NATO-nál a 4. cikk szerinti eljárást. Duda azt is elmondta: jelenleg "nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát", amely "valószínűleg orosz gyártmányú volt".

A lengyel külügyi tárca korábbi, kedd éjjeli közleménye szerint Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter emiatt bekérette Oroszország varsói nagykövetét, és " haladéktalan részletes magyarázatot követel".

Zelenszkij sürgette a NATO-t, hogy ideje lépni

"Jelentős eszkalációnak" minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az északatlanti szövetséget - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.

"Orosz rakéták találták el Lengyelországot.

Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább" - emlékeztetett az államfő. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát.

"Rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen. Ez nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell!" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az EU vezetése is megszólalt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte a lengyel médiajelentéseket. Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta: "Lengyelország mellett állunk". Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Charles Michel, aki a G20 csoport indonéziai állam- és kormányfői találkozóján tartózkodik, egy később közzétett üzenetében arról tájékoztatott, hogy beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőfel, akit az EU teljes egységéről és szolidaritásról biztosított. Közöle továbbá, a G20-s tanácskozás szerdai napján javasolni fogja egy koordinációs értekezlet megtartását az EU szintén a helyszínen tartózkodó vezetőinek részvételével.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette: "kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel".

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt közöte, "mélységes aggodalommal tölti el" a Lengyelországból érkezett hírek, amelyek - mint írta - Oroszország Ukrajna elleni rakétacsapását követő robbanásokról és áldozatokról számoltak be. "Miközben szorosan nyomon követjük a helyzetet, minden gondolatom és szolidaritásom Lengyelország népe felé irányul" - tette hozzá.

Macron felvette a kapcsolatot a lengyel vezetéssel

Emmanuel Macron francia államfő felvette a kapcsolatot a lengyel vezetőkkel azon lengyel médiahír kapcsán, miszerint két orosz rakéta csapódott be lengyel területen, és tájékozódik a helyzetről - jelezte kedd este a francia elnöki hivatal.

A francia védelmi minisztérium jelezte: a köztársasági elnök utasítást adott a "szükséges ellenőrzések elvégzésre a tények megállapítása érdekében, szorosan együttműködve Lengyelországgal és a NATO-n belüli szövetségeseinkkel".

(CNN/MTI/Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!