„Nagyon rossz jel” – Az ellenzéki összefogásról kérdezték Ron Werbert
„Nagyon rossz jel” – Az ellenzéki összefogásról kérdezték Ron Werbert

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 12.
Az izraeli kampánystratéga szerint az ellenzéki összefogásnak egyetlen feladata van: a hangzatos üzenetek helyett a tömegmobilizációra fókuszálni, és nem félreértelmezett felméréseken rugózni. 

NE MARADJON LE! Szerda éjfélig tart előfizetői nyereményakciónk, amelyben többek között egy vadonatúj AUTÓ is gazdára talál. Rendelje meg hozzáférését ide kattintva!

Hosszas interjút készített Ron Werber izraeli kampánytanácsadóval a hvg.hu. A szakember korábban több ízben is dolgozott együtt a magyar baloldallal, ő vezette például Medgyessy Péter 2002-es kampányát. 

A stratéga az interjú elején leszögezte: országos szintű mozgósítás hiányában nincs esélye az ellenzéki összefogásnak, hozzátéve, hogy a legnehezebb és egyben a legfontosabb feladat egy ilyen koalíciónál az, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a partnerek között.

„Persze, lehet sajtótájékoztatókat és tv-interjúkat tartani, de nem ez fogja kifejezni a tényleges összefogást, inkább arra szokták használni, hogy leplezzék a háttérben lévő problémákat” – fogalmazott. 

Werber szerint vannak, akik szerint a parlamenti többséghez elég, ha minden választókerületben van egy közös jelölt. Szerinte ugyanakkor a valóságban ez csak azoknál reális, akik egy erős ellenzéki kerületben indulnak újraválasztásért, vagy gyakorlatilag végtelen pénzből gazdálkodnak – rajtuk kívül viszont aligha tud valaki győzni széles körű, országos szintű támogatás nélkül.

„Csak remélni tudom, hogy az összellenzék első számú prioritása az egyéni jelöltek támogatása a körzetekben, mert választásokat csak innen lehet nyerni, nem tv-stúdiókból, nem sajtótájékoztatókról és nem is szép szlogenek vagy grafikák révén” – figyelmeztet a szakember. 

A stratéga reméli, hogy az ellenzék választás előtti utolsó hat hétben mindenhol ott lesz, különösen megnyomva az utolsó 2–3 hetet az ország összes nagy- és közepes méretű városában. „Ráadásul nem csak az a kérdés, hogy az utcai jelenléthez megvannak-e az embereik – ugyanígy kell megfigyelőket is delegálniuk az összes szavazóhelyiségbe” – fogalmazott, majd így folytatta: 

„Felkutatni, motiválni, kiképezni, felszerelni és megmozgatni embereket a legégetőbb kihívás, és ehhez hatalmas szervezettség, valamint anyagi és humán erőforrás kell”. Werber szerint ha ezeket nem sikerült megugrani ezidáig, és néhány hónappal a választások előtt a háttérben még mindig feszültek a tárgyalások, az nagyon rossz jel. „Még a hívő emberek is azt mondják, Isten csak azokat segíti meg, akik maguk is kellően dolgoznak a sikerért” – fogalmaz Werber az intejúban.

Hetek / hvg.hu

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!