Öt tonna gyümölcsöt adományozott a HISZ a járvány frontvonalában dolgozóknak
A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata így fejezte ki köszönetét az orvosok, ápolók és kórházi munkatársak helytállásáért
Öt tonna gyümölcsöt adományozott a HISZ a járvány frontvonalában dolgozóknak

Fotó: MTI/Kovács Tamás

2020. 12. 11.
Sajtótájékoztatót tartott a HISZ vezetője, Kovács Sándor; Turbucz Piroska, a kistarcsai kórház orvosigazgatója valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház parkolójában péntek délelőtt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A sajtóeseményt annak apropóján szervezték, hogy a Hit Gyülekezete karitatív szervezete 2,5 millió forint értékben szállít gyümölcsadományokat Salgótarjánba, Ajkára, a budapesti Szent László Kórház, a mentőszolgálat munkatársai valamint a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház számára ezekben a napokban, így fejezve ki szolidaritását a kórházi dolgozók felé.

HISZ
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Turbucz Piroska az intézmény munkatársai nevében megköszönte az adományt, és kiemelte: most, hogy a szakmabeliek emberfeletti munkát végeznek, nagyon sokat jelent számukra, hogy gondolnak rájuk és gesztusokat tesznek feléjük.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte: a karitatív szervezetek felajánlása az egészségügyben tevékenykedők számára sokat jelent, hiszen azt a szemléletmódot közvetíti, hogy az emberek tisztelik, megbecsülik a kórházi dolgozók munkáját. 

Az államtitkár a Heteknek kifejtette: ugyan több hasonló karitatív megmozdulás történt az első és a második hullám idején; több újfajta társadalmi szolidaritási akció is megjelent az őszi időszakban. Ilyen például az egyetemisták bekapcsolódása a járvány elleni küzdelembe.

„Üdvözlendőnek tartom, hogy a fiatalok jó része nem a tüntetésekkel vagy a panaszkodással van elfoglalva, hanem beálltak önkéntesnek – nemcsak az orvosi egyetemisták, hanem műszaki egyetemisták és mások is.

Ezt a tapasztalatot, amit most megszereznek, későbbi pályafutásuk során is kamatoztathatják majd.”

Soltész Miklós hozzátette: ugyanilyen fontosak most a karitatív szervezetek szolidaritási akciói, melyből a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata is kiveszi a részét.

„Ez a mostani felajánlás is élővé teszi a nemrég aláírt szerződést a gyülekezet és a kormány között, valamint bemutatja, hogy a hívők mennyire oda tudnak figyelni másokra is. Szeretném ezt megköszönni nekik.”

Végezetül kiemelte: a média szakembereinek hozzáállása ugyancsak jelentős a járványkezelés időszakában.

„Ahogy az egészségügyi dolgozók becsülettel, tisztességgel végzik a munkájukat, és küzdenek sok ember életéért, ugyanígy jelentőséggel bír az is, mit közvetítenek a média munkatársai ebben az időszakban. Ha például az ilyen karitatív eseményeket vagy más értékes dolgokat is megmutatnak, ezreket, tízezreket tudnak pozitív irányba befolyásolni. Ezt Önöknek is köszönöm.

A Hetek olvasóinak pedig áldott karácsonyt kívánok!”


INTERJÚ KOVÁCS SÁNDORRAL, A HISZ VEZETŐJÉVEL

Említetted, hogy a járványidőszak alatt rejtettségben kellett aktívnak lennetek. Mi mindent csináltatok az elmúlt hónapokban?

A koronavírus miatti veszélyhelyzet okán március óta elég zárkózott életmódot folytatunk. Ez annyit jelent, hogy a szeretetszolgálatunkkal való kapcsolattartás teljes mértékben elektronikus felületre költözött át. Természetesen ettől még nem vagyunk elzárva a külvilágtól, és ha valakinek nehézséget jelent az online kapcsolattartás – gondolok például az írástudatlanokra, vagy valamilyen egészségügyi nehézségben levőkre – akkor személyesen megyünk ki hozzá, betartva végig a hatályos jogszabályokat. 

Országszerte több mint 40 helyi irodánk van, velük elsősorban levélben, e-mailen keresztül vagy telefonon lehet felvenni a kapcsolatot.

HISZ
Fotó:MTI/Kovács Tamás

Milyen mértékben nőtt az igény a szeretetszolgálat segítségére ebben az időben, mit tapasztaltatok?

Többféle felmerülő igénnyel találkoztunk. A kezdetekben, a tavaszi hónapokban elsősorban alapvető élelmiszerekre és háztartásügyi árucikkekre volt nagy szüksége a rászorulóknak. 

Aztán később, a munkahelyek elvesztése miatt igény keletkezett nagyobb összegű készpénz-segélyre is: rezsiszámla-elmaradás, albérletdíj-elmaradás, bérletidíj-elmaradás okán kértek segítséget. Ezekben a helyzetekben azért tartjuk nagyon fontosnak a segítségnyújtást, mert

ha pár tízezer forinton múlik, hogy egy családnak megmaradjon az otthona, akkor azt a segítséget meg kell adni nekik. 

Nagyon hálásak vagyunk az adományozóinknak, akik megértették ezt a fennálló szükséghelyzetet, és folyamatosan támogatnak bennünket.

Én magam is rácsodálkoztam, milyen mértékű adományokkal lepték meg az emberek a szeretetszolgálatunkat.

Ezek szerint a megnövekedett szükséggel párhuzamosan az adakozási kedv is nőtt a járványidőszak alatt. 

Így van. Mivel a gyülekezetünk tagjai nem tudnak sajnos istentiszteletekre járni, keresik azokat a lehetőségeket, melyeken keresztül Isten munkájával kapcsolatba kerülhetnek. Azt látom, hogy ennek egyik módja az adakozás – legalábbis a szeretetszolgálat felé megnövekedett az adakozási és a szolgálni való kedv. Sokan jönnének önkéntes munkára, ennek nagyon örülünk.

Hiszen ez azt jelenti, hogy az a jó szív, ami a keresztény emberekben van, utat keres magának, és meg is találja azt.

Ha valaki ebben az időszakban szeretne bekapcsolódni az önkéntes karitatív munkába, milyen módon teheti ezt meg?

Most elsősorban pénzügyi adományokat várunk, hogy továbbra is tudjuk segíteni azoknak a rászoruló testvéreinknek, akik letették az életüket Krisztusért, de olyan helyzetbe kerültek, hogy mások támogatására is szükségük van. De ha kétkezi szolgálatra szeretne valaki jelentkezni, keressen minket email-ben, szeretettel várjuk a jelentkezését. 

Itt, a karácsonyi szezon idején milyen projektek vannak, amibe szintén be lehet kapcsolódni?

Mint minden karácsonykor, idén is él az a mottónk, hogy egyetlenegy, gyülekezetünkbe járó kisgyermek és felnőtt se éhezzen az ünnepek alatt. 

Továbbra is szállítunk élelmiszer-csomagokat és minden olyan adományt, amiket ránk bíznak a kedves felajánlók: legyen az játékcsomag, ruha, háztartási cikk vagy bármi más. Sok helyen például, ahol elromlott a mosógép vagy a hűtőszekrény, hálás szívvel fogadják ezeket a fajta adományokat is.

Szeretettel várjuk emellett a cipősdoboz-játékadományokat. Most, télapó ünnepén például több mint 1000 darab ajándékdobozt vittek ki a kollégáink országszerte – de hát karácsonykor is fontos, hogy a gyerekek ajándékot kapjanak, ezért továbbra is várjuk az ilyen jellegű felajánlásokat.

Bármilyen jellegű karitatív felajánlást a [email protected] e-mail címre vár a szeretetszolgálat. 

A cipősdoboz-adományokat minden kedden és csütörtökön 09:00 és 15:00 között lehet személyesen eljuttatni a HISZ budapesti irodájához. (1103, Gergely utca 30.)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!