"Nagy a véleményegyezés" - Uniós vezetők közül Macront hívta először Biden
A frissen beiktatott amerikai elnök szorosabbra fűzné kapcsolatait legrégebbi szövetségesével
"Nagy a véleményegyezés" - Uniós vezetők közül Macront hívta először Biden

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 25.
Joe Biden amerikai elnök az uniós vezetők közül először Emmanuel Macron francia államfőt hívta fel, hogy kifejezze vágyát a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése iránt. A Fehér Ház világossá tette, hogy Franciaország Washington legrégebbi szövetségese, az Élysée palota pedig hangsúlyozta, hogy "nagy a véleményegyezés" a két kormány között.

A frissen beiktatott amerikai elnök vasárnap hívta fel Macront, akivel mintegy egy órát egyeztetett angol nyelven.

A két vezető megegyezett, hogy szorosan együtt fognak működni a multilaterális szervezeteken keresztül annak érdekében, hogy a klímaváltozást, a Covid-19 világjárványt és a globális gazdaság helyzetét hatékonyan tudják kezelni. Biden és Macron továbbá külpolitikai együttműködésről is megegyezett, prioritásként említve Kínát, a Közel-Keletet, Oroszországot és Nyugat-Afrika Száhel régióját (ahol a francia katonák aktívan harcolnak az iszlamista terroristák ellen).

Az Élysée-palota szerint több kérdésben nagy az egység a két államfő között, ilyen például a klímaváltozás és a járvány elleni harc a WHO-n keresztül. Hozzátették, Biden és Macron kész az iráni atomprogrammal és a közel-keleti békével kapcsolatban is az együttműködésre. A francia elnöki hivatal szerint

a két vezető nagyon szoros kapcsolatban marad a következő hetekben is.

A Fehér Ház nyilatkozata szerint a hívás célja az Egyesült Államok legrégebbi szövetségesével, Franciaországgal, illetve az Európai Unióval való kapcsolatainak szorosabbra fűzése, a transzatlanti kapcsolatok megerősítése a NATO-n keresztül, illetve a klíma-ügyi és gazdasági helyreállítás terén való együttműködés kialakítása.

Biden beiktatása óta Macronon kívül Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel egyeztetett eddig telefonon. 

(DW/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!