Moszkva nem kér Biden „új világrendjéből”
„Elavult az Amerika-központú vízió”, amikor az USA vezette a világot
Moszkva nem kér Biden „új világrendjéből”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 10. 24.
A Kreml támogatja Joe Biden amerikai elnök felhívását egy új rendre, de azt mondja, hogy ennek az új rendszernek nem szabad az USA körül forognia, mondván, az ilyen „Amerika-központú” vízió elavult.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy bár egyetért az „új világrend” szükségességével, nem hiszi, hogy az Egyesült Államoknak kellene az élen állnia.

Bármilyen új rendszernek „mentesnek kell lennie attól, hogy a világ irányításának valamennyi mechanizmusa egyetlen állam kezében összpontosuljon” – mondta.

Peszkov ezzel Joe Biden amerikai elnök pénteki beszédére reagált, amelyben

az Egyesült Államok külföldi válságokban való szerepvállalásáról beszélt Ukrajnától Tajvanon át Izraelig.

Biden szerint az elmúlt fél évszázad „világrendje kifogyóban van”, és Amerikának „egyesítenie kell a világot” egy új rendben a béke megteremtése érdekében.

Az amerikai elnök a közelmúltban tett megjegyzéseiben gyakran hasonlította össze Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a Hamász palesztin terrorcsoportot, mondván, hogy mindketten fenyegetést jelentenek a szomszédos demokráciákra.

„A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képvisel, de egy közös bennük: mindketten meg akarnak semmisíteni egy szomszédos demokráciát” - mondta Biden az Ovális Irodában tartott beszédében.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!