Most 8 milliárddal olcsóbb, vagy öttel drágább? - Tarlós elmondta, mennyibe került volna a Lánchíd felújítása
A volt főpolgármester nem érti, min lehet itt vitatkozni
Most 8 milliárddal olcsóbb, vagy öttel drágább? - Tarlós elmondta, mennyibe került volna a Lánchíd felújítása

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 20.
Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása - mondta Tarlós István volt főpolgármester a Magyar Nemzet honlapján pénteken megjelent interjúban.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes  

Ha a főváros elfogadta volna az egy évvel ezelőtti ajánlatot úgy, hogy módosítják az engedélyt és csakis a Lánchíd felújítását kérik, akkor jelen állás szerint 4,9 milliárdot spórolt volna Budapest a beruházáson - mondta.

Tarlós nem érti, min lehet vitatkozni

"Nem értem, hogy min lehet vitatkozni. Eredetileg a projekt több logikus elemből állt, a Lánchíd, konkrétan a híd felújítása, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás, valamint a Váralagút felújítása" - emlékeztetett Tarlós István.

Hozzátette: az ő vezetése alatt beérkezett legkedvezőbb pályázat szerint a Lánchíd, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás legkedvezőbb ajánlata áfával és tartalékkerettel együtt 31 milliárd 296 millió 775 ezer forint volt.

Ezen belül egyértelműen elkülöníthető volt magában a Lánchíd ára - a Széchenyi tér nélkül -, ami áfával és tartalékkerettel együtt 21 milliárd 803 millió 833 ezer forint volt.

Most a főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt. Ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a 21,8 milliárdot a 26,7 milliárddal, vagyis a Lánchidat a Lánchíddal, akkor nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt - mondta a volt főpolgármester.

Számtani "svindli"

Valaki azt csinálta most a fővárosnál, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchényi tér korábbi árának összegével, ami számtanilag "svindli", hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne. Annyit kellett volna tenni pont egy évvel ezelőtt, hogy módosítják az engedélyezési okiratot csak a Lánchídra és megrendelik csak a Lánchidat,

ami így a jelenleginél 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna.

Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem is értem, hogy min lehet vitatkozni - fogalmazott Tarlós István.

Nem is tudom, hogy valakinek hogyan juthat eszébe, hogy két, ilyen eltérő és komoly árkülönbözetű műszaki tartalom közé egyenlőségjelet tegyen - tette hozzá a korábbi városvezető.

A Lánchíd felújításának költségeivel kapcsolatos vitát az élesztette fel, hogy csütörtökön Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról posztolt: szerinte nyolcmilliárddal olcsóbban újítják fel a hidat.

A főpolgármester azt állította Facebook-bejegyzésében, hogy "az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a BKK által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van".

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!