Mitt Romney: Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad és demokratikus országai közé tartozik
A republikánus szenátor az amerikai alkotmányra leselkedő veszélyek között említette a magyar példa követését
Mitt Romney: Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad és demokratikus országai közé tartozik

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 09. 20.
Mitt Romney republikánus szenátor a napokban az amerikai alkotmány elfogadásának évfordulója alkalmából elmondott beszédében leszögezte, szó sem lehet arról, hogy Magyarországot állítsák mintaként az Egyesült Államok számára, hiszen az a fejlett világ legkevésbé demokratikus országa. 

Romney leszögezte, hogy az alkotmány védőkorlátai veszélyben vannak, és bár nem említette név szerint, egyértelműen nekiment Tucker Carlsonnak, a Fox News riporterének, amiért Orbán Viktorral készített magyarországi interjújában nemcsak hogy rendkívül pozitív képet festett a miniszterelnökről, de követendő modellként is utalt politikájára.

"Orbán országában cenzúrázza a médiát, figyelmen hagyja a nép akaratát a választásokon, vagyont halmoz fel magának és cimboráinak. Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad, legkevésbé demokratikus országai közé tartozik,”

- szögezte le a szenátor.

"Ez a Magyarország legyen minta az Egyesült Államok számára?"

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Tucker Carlson, a konzervatív amerikai televíziócsatorna, a Fox News sztárriportere augusztusban Magyarországra látogatott, ahol többek között megtekintette a határzárat, beszédet mondott az MCCFeszten (kijelentve, hogy hazudik, aki azt mondta, hogy az USA szabadabb Magyarországnál) és nagyinterjút készített Orbán Viktorral, mely rekordnézettséget és hatalmas felháborodást is vont maga után.

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról,

"amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával".

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, "holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől".    

"Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!"

- zárta üzenetét Szijjártó Péter.

(Newsweek/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!