Megreformálnák a katolikus egyházat? Széleskörű konzultációt indít Ferenc pápa
Egyesek olyan újításokra számítanak, mint a női vagy házas papok, egynemű házasság elfogadása, mások féltik fundamentumokat
Megreformálnák a katolikus egyházat? Széleskörű konzultációt indít Ferenc pápa

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 11.
Ferenc pápa hatvan éve nem tapasztalt egyházreform kísérletre készül: két éves konzultációt indított a hétvégén annak érdekében, hogy minden katolikus plébánia véleményét megismerje az egyház jövőbeli irányával kapcsolatban.

A katolikus hívek egy része abban reménykedik, ezzel eljön a női vagy házas papok beiktatásának, illetve az egyneműek házassága elfogadásának korszaka az egyházban, mások azonban a fundamentumokat féltik. 

Olyan vélemények is előtérbe kerültek, melyek szerint a reform csupán a katolikus egyház problémáiról igyekszik elvonni a figyelmet: nevezetesen a korrupcióról és a csökkenő aktív tagságról. 

Ferenc pápa arra buzdította a katolikusokat, hogy „ne maradjanak elbarikádozva a meggyőződéseikben”, hanem „hallgassanak egymásra”, miközben elindította a folyamatot a Szent Péter-bazilikában tartott misén.

"Készen állunk az utazás kalandjaira? Vagy félünk az ismeretlentől, inkább azon szokásos kifogásokba menekülünk: hogy a dolog haszontalan, vagy, hogy mindig így csináltuk?"

- tette fel a költői kérdést felvezetőjében.

A "Zsinati Egyházért: közösség, részvétel és misszió" elnevezésű konzultációs folyamat három szakaszban valósul majd meg:

A meghallgatási szakaszban a plébániák és egyházmegyék sokféle témát megvitathatnak majd. Ferenc pápa kijelentette, fontosnak tartja meghallgatni azokat, akik gyakran a helyi egyházi élet peremén vannak, mint például nők, lelkipásztorok és a tanácsadó testületek tagjai.

A kontinentális szakasz során a püspökök gyűlnek majd össze, hogy megvitassák és formalizálják eredményeiket.

Az egyetemes szakaszban 2023 októberében a püspökök egy hónapra összegyűlnek majd a Vatikánban további egyeztetés céljából.

A pápától ekkor várhatóan apostoli buzdítást tesz majd közzé, amelyben kifejti nézeteit és döntéseit a megbeszélt kérdésekről.

Ferenc pápa a szinódus iránti reményeiről beszélve óva intett attól, hogy a folyamat intellektuális gyakorlattá váljon, amely nem foglalkozik a katolikusok előtt álló valós kérdésekkel és illetve figyelmeztetett a "megelégedés kísértésével" kapcsolatban is, amikor a változás kellene fontolóra venni.

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!