Megdöbbentő tendencia: az amerikai újjászületett keresztényeknek már csak a fele hisz abban, hogy Jézus bűntelen volt
Megdöbbentő tendencia: az amerikai újjászületett keresztényeknek már csak a fele hisz abban, hogy Jézus bűntelen volt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 04. 25.
A Kulturális Kutatóközpont (CRC) felmérése azt vizsgálta, hogy hogyan változott az elmúlt években az amerikai keresztények világnézete.

A pandémia óta jelentősen csökkent azoknak az újjászületett keresztényeknek az aránya, akik hisznek abban, hogy Jézus Krisztus bűntelen életet élt a Földön. 2020 és 2023 között a Megváltó bűntelenségében hívő keresztények aránya 58 százalékról 44 százalékra csökkent.

Ez a megdöbbentő fejlemény mellett az is kiderül a kutatásból, hogy az amerikai keresztényeknek kevesebb, mint a fele gondolja úgy, hogy Istentől származó személyes elhívása vagy életfeladata van. 2020-ban még a hívők 88 százaléka hitt ebben, mára már viszont 46 százalékra csökkent az arányuk.

Az abortusszal kapcsolatos nézetek tekintetében szintén lesújtó következtetésre jutottak a kutatók. Az amerikai keresztények 58 százaléka 2020-ban meg volt győződve arról, hogy a Bibliának egyértelmű az álláspontja az abortuszról, de ez az arány 44 százalékra csökkent.

A hívőknek már csak mindössze a 48 százaléka hisz az emberi élet szentségében, és 63 százalékuk van meggyőződve arról, hogy Isten a forrás az igazságnak.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a járvány alatt hogyan változott a hívők személyes hitélete. Három éve még a 85 százalékuk számolt be arról, hogy aktív szellemi életet él (hetente legalább egyszer Bibliát olvas), idén azonban már csak a megkérdezettek fele mondta ugyanezt.

A kutatás vezetője, George Barna szerint mindössze három év alatt 6 százalékról 4 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik bibliai világnézettel rendelkeznek az Egyesült Államokban, és 15 millióval kevesebb keresztény jár el hetente személyesen istentiszteletre, mint a pandémia előtt.

Barna szerint „nagyon szokatlan”, hogy ekkora mértékű és ennyire negatív változás állt be mindössze három év alatt a keresztények világnézetében, mert „a vallási meggyőződés és magatartás eddig mindig következetes” dolog volt.

A legtöbb vallási meggyőződés generációk alatt változik csak meg, nem néhány év alatt. De tudjuk, hogy a nagyobb krízisek az életben jelentős és gyors változást tudnak előidézni az emberek hitének alapjaiban”

- értékelte a kutatás eredményeit Barna.

A kutatás vezetője szerint a pandémia jelentős válság volt az emberek életében, hiszen egyszerre hatott a fizikai és pszichológiai jólétükre, a megélhetésükre, a kapcsolataikra és az életmódjukra is, de ennek ellenére nem várták, hogy ekkora hatása fog maradni.

(Christian Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!