Még tovább erősödött a forint a Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntése után - mutatjuk a részleteket
Még tovább erősödött a forint a Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntése után - mutatjuk a részleteket

illusztráció( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 01. 25.
Lendületes erősödésnek indult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben még tegnap délután a monetáris tanács piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntését követően; az eurót ma reggel 8:10-kor 390,31 forinton jegyezték.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei első kamatmeghatározó ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén és nem módosította a kamatfolyosó széleit sem.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az kamatdöntés bejelentését követő online háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a jegybank jelenleg alkalmazott eszközöket használja a továbbiakban is monetáris politikájának érvényesítésére. Változatlanul 18 százalék lesz az egynapos betéti tender kamata és a tendereket a jegybank ezentúl is naponta megtartja, valamint február elejétől heti rendszerességgel diszkontkötvény-aukciókat indít a kamatkondíciók minél hatékonyabb érvényesítése érdekében az egynapos betéti kamaton keresztül.

A forint árfolyama a kamatdöntést követően jó darabig nem változott, majd lendületes erősödésbe kezdett és bő másfél százalékos nyereségre tett szert a bejelentés előtti szinthez képest.

Az eurót tegnap háromnegyed ötkor 391,27 forinton, a dollárt pedig 359,77 forinton jegyezték. Ma reggel 8 óra után az eurót 390,31 forinton, a dollárt 357,30 forinton jegyezték.

A forint a szerda délután elért szinten a hét eleji kezdéshez képest 0,3 százalékkal áll erősebben az euróval, 0,5 százalékkal erősebben a dollárral és 0,8 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben. A forint év eleje óta 2,1 százalékos nyereségre tett szert az euró, 3,6 százalékosra a dollár és 3,5 százalékosra a svájci frank ellenében.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!