Már az ütközésre készültek: a SpaceX űrhajósai kis híján beleszálltak egy "ismeretlen objektumba"
Kitérő manőverre már nem maradt idő
Már az ütközésre készültek: a SpaceX űrhajósai kis híján beleszálltak egy "ismeretlen objektumba"

Forrás: Youtube/NASA

2021. 04. 26.
A SpaceX és a NASA a napokban sikeres kilövést hajtott végre, és a Crew Dragon rakéta azóta az asztronautákkal a fedélzeten sikeresen csatlakozott is a Nemzetközi Űrállomásra. Az odavezető út azonban nem volt zökkenőmentes, a négyfős legénység ugyanis majdnem összeütközött egy ismeretlen objektummal az űrben. 

“A NASA/SpaceX csapatot az USA Űrparancsnoksága tájékoztatta egy lehetséges ütközésről” - nyilatkozta a NASA szóvivője, Kelly Humphries a Futurism magazinnak.

“A nyomon követett objektum besorolása 'ismeretlen.'”

„Az ütközés lehetősége olyan közel került, hogy nem volt idő egy elkerülési manőver magabiztos kiszámítására és végrehajtására, ezért a SpaceX csapata úgy döntött, hogy a legénység rendkívüli elővigyázatosságból vegye fel a túlnyomásos űrruháit" - tette hozzá. 

Erin Dick, az Egyesült Államok Űrparancsnokságának szóvivője a Futurism magazinnak elmondta, hogy a Pentagon pénteken helyi idő szerint 13: 30-kor, körülbelül hét órával az űrhajó indítása után értesítette a NASA-t a lehetséges ütközésről.

"További elemzés után a 18. űrvezérlési század gyorsan megállapította, hogy nincs összeütközési veszély, a fedélzeten tartózkodók mindegyike biztonságban van és az űrhajó nem is volt veszélyben"

- nyilatkozta.

Humphries elmondta, hogy az objektum 45 km-re közelítette meg az űrhajót - ami nem számít messzinek az űr nagyságához mérve, de elég közelinek számít ahhoz, hogy aggodalmat keltsen. 

Továbbra is kérdés, hogy az ismeretlen objektum pontosan mi is lehetett: űrszemét, műhold, vagy esetleg valami más?

(Futurism/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!