Sikeresen teljesítette küldetését Elon Musk és a NASA közös űrhajója, a Crew Dragon
Május óta ez a második közös küldetésük
Sikeresen teljesítette küldetését Elon Musk és a NASA közös űrhajója, a Crew Dragon

Illusztráció( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 17.
Elon Musk vállalata, a  SpaceX és a NASA ezúttal négy űrhajóst küldött fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez volt egyben a SpaceX első teljes értekű küldetése a Crew Dragon űrhajóval.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Amerikai idő szerint vasárnap  nem sokkal este fél nyolc előtt (nálunk hajnali fél kettő előtt), indult útjára a Crew Dragon, mely közel 27 óra repülés után dokkolt az ISS-hez. Az eseményt - a felszállást és a dokkolást- a NASA hivatalos csatornái élőben közvetítették.

A Falcon 9-es rakéta - mely Crew Dragont magasba emeli - egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival, csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz és az ott tartozkodó személyzethez: Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai űrhajósokhoz.

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. 

a SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakétáival

A SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakéták kifejlesztésével - mondta el Kiss László, csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. 

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden érkezett meg a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.  

Kiss László felidézte: a SpaceX több mint 10 évvel ezelőtt kapott szerződést az amerikai űrhivataltól (NASA), hogy új teherszállító eszközöket fejlesszen ki a Nemzetközi Űrállomás számára. A magáncég a költséghatékonyság érdekében újrahasználható rakétákat használ, ugyanis az ilyen misszók egyik legnagyobb költsége maga a fellövés, amire korábban csupán egyszer használatos indítórakéták léteztek.  

A SpaceX a tervek szerint űrturisták - például Tom Cruise színész - számára is indít majd "űrkirándulásokat". Kiss László kiemelte: a múltbeli űrturisták, például Charles Simonyi, mind részt vettek a Nemzetközi Űrállomáson folyó tudományos kutatásokban és kísérletekben. 

(Hetek/MTI)

Előfizetőti nyereményjáték
Előfizetőti nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!