Ismét felrobbant a SpaceX Csillaghajója a kísérleti landolás során
Az űrjárművel embereket és 100 tonna rakományt terveznek eljuttatni a Holdra és idővel a Marsra is
Ismét felrobbant a SpaceX Csillaghajója a kísérleti landolás során

Forrás: Youtube/CNBC

2021. 02. 03.
A földet éréskor felrobbant szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magáncég Csillaghajó (Starship) nevű kísérleti rakétája. Az űrjármű tíz kilométeres magasságot ért el, mielőtt a tesztterületre visszatérve megsemmisült volna. Ez rövid időn belül a rakéta második hasonló véget érő kísérlete.

Az 50 méter magas és 9 méter széles monstrumot a cég texasi indítóállomásáról bocsájtották fel. Több kilométert megtett, amikor hat és fél perccel a start után, a visszatéréskor hirtelen felrobbant. 

Eredetileg már kedden kipróbálták volna a prototípust, ám a start előtt 1,3 másodperccel leállt az indítás, mert hajtómű-meghibásodást jeleztek műszerek, így automatikusan törölték a startot.

Hasonló módon ért véget a Csillaghajó landolása decemberben is, akkor hat és fél perccel a start után, szintén a visszatéréskor robbant fel.

Ezt a rakétatípust arra tervezik, hogy embereket és 100 tonna rakományt el tudjon juttatni a Holdra és idővel a Marsra is.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!