Már az „ádámcsutka” és az "Achilles-ín" kifejezések is soviniszták?
Ausztrál orvosok szerint számos anatómiai kifejezés elavult és „nőgyűlölő”
Már az „ádámcsutka” és az "Achilles-ín" kifejezések is soviniszták?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 20.
Dr. Kristin Small queenslandi szülész-nőgyógyász lecserélné az „idősebb generációkat idéző” orvosi kifejezéseket, melyek évszázadokon át „halott férfiakról, öregemberekről, királyokról, hősökről” kapták a nevüket.

“Szerintem döntés előtt állunk, hogy dekolonizáljuk a nyelvünket, és akkor ezek a történelmi kifejezések előbb-utóbb kikopnak”

- nyilatkozta Small egy helyi lapnak, aki a régi kifejezéseket egyelőre még tanítja diákjainak a vizsgák miatt, de reméli hamarosan alternatívákkal lehet kiváltani azokat. 

Az Ausztrál és Új-Zélandi Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Főiskola Tanácsának tagja, Dr. Nisha Khot szerint a fiatal orvosok szívesen vennének relevánsabb kifejezéseket, és sokszor sokkolja őket bizonyos orvosi szakszavak eredete. 

„Lehet, hogy a változás ösztönzése a női egészség területén kezdődött, de a vita most már a szélesebb egészségügyi közösségben zajlik. Nemcsak az orvosok, a páciensek szempontjából is logikus, az érthetőbb kifejezések használatára való törekvés.”

 

Khot egy helyi lap szerint le akar számolni „az orvosi kifejezések patriarkális történetével”, melyekből adódóan a 700 emberekről elnevezett testrész között majdnem hogy meg sem jelennek női nevek. Az „Ádám-csutka” a bibliai Ádámról, az első emberről kapta a nevét, míg az Achilles-ín a trójai háború görög hőséről. Dr. Small azt is fájlalja, hogy a női nemi szervek „halott férfiakról” vannak elnevezve.

Műtőeszközök és módszerek is rendre férfiak nevét viselik.

Az úgynevezett politikai korrekt nyelvezet, nyelvújítás egyre több területet ér el, igyekezve a kifejezéseket nemtől, rassztól független megfelelőkkel kiváltani, sokan azonban úgy érzik, sokszor „átesnek a ló túloldalára” és olyan kifejezéseket is lecserélnének, melyek egyetlen csoportot sem sértenek. 

(Daily Wire)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!