Magyarország szívét is meghódította a Jerusalema-dal: a legtöbben nem is tudják, miről szól
Az afrikai metodista himnusz remixéről alkotója nem is remélte, hogy ekkora siker lesz
Magyarország szívét is meghódította a Jerusalema-dal: a legtöbben nem is tudják, miről szól

Forrás: Youtube/Openmic Productions

2021. 07. 22.
A Covid-19 járvány idején, a dél-afrikai DJ Master KG által készített, Limpopo house stílusú Jerusalema dal, és az ahhoz kötödő #JerusalemaDanceChallenge kihívás futótűzként terjedt a közösségi médiában. Az ütemes, reményteljes hangulatú dal és a kihívás az elmúlt hónapokban hazánkat is elérte, számos rendőrörs, kórház csatlakozott. Rengetegen azonban máig nem tudják mi is a dal eredete és mit is üzen valójában. Ennek jártunk utána. 

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

A dal, melyet a cikk megírásáig már több, mint 425 millióan tekintettek meg, és számtalan csoport táncolt rá a világ minden táján, valójában egy zulu metodista keresztény himnuszon alapul, mely a Bibliában is említett Új Jeruzsálem felé való vágyódásról szól.

A Jerusalem Ikhaya Lami (Jeruzsálem, az otthonom) című himnusz még mindig megtalálható az IsiXhosa Metodista Egyház énekeskönyvében. Az eredeti dal az Új Jeruzsálem ígéretét ünnepli, amiről a Bibliában, a Jelenések könyvében olvashatunk. 

A 21. fejezetben egy hatalmas világégés után új eget és új földet lát. Isten helyreállított kozmoszában található egy város is, az úgynevezett „Új Jeruzsálem” (Jelenések 21: 2). János látomása arra a napról számol be, amikor Isten ismét népe között fog lakni. Ez összekapcsolódik a Zsidókhoz írt levél emlékeztetőjévelis (13:14):

„Itt nincs tartós városunk, de azt a várost keressük, amelyik eljön.”

Az eredeti himnusz ezt az ígéretet és reményt tükrözi, illetve az Új Jeruzsálem iránti vágyat.

A himnusz szövege a megpihenés és megmenekülés csodálatos helyét írja le, ahol nincs fájdalom vagy bűn, nincs több könny. Egy olyan helyet, ami jobb, mint az Édenkert.

Kifejezi azt is, hogy ezen a világon csak átutazók vagyunk és egy jobb helyre várunk, melyet a keresztény hit szerint maga Jézus készít el azoknak, akik szeretik Őt, hogy együtt éljenek Vele örökké. 

Az eredeti szöveg így szól: 

Jeruzsálem, otthonom, szeretettem. Sikeres lesz-e törekvésem? Benned pihenek meg. Meglátják-e szemeim gyönyörű kapuidat és az aranyutcákat az üdvösség városában? A városban, ami jobb mint az Éden, szabad a bűntől, hiányzik szépséges székhelye. Hogyan is nyomhatna el a fájdalom és a halál, amikor láttam az örök kánaánit. Az apostoli gyülekezetek, mind aki Krisztusban van, odamegy. Vágyom rád, ó Új Jeruzsálem, erőfeszítéseim véget érnek majd, amikor megérkezem hozzád. 

A dél-afrikai Kgaogelo Moagi (DJ Master KG) több interjúban is beszélt arról, hogy reggelente, az iskolában mennyiszer is énekelte el a dalt, mely végül a Jerusalemát inspirálta. Bár a remix szövege jóval rövidebb, és egyszerűbb az eredeti himnusznál, a vágyódás, a remény és egy meg nem nevezett segítségkérés az új világba való eljutáshoz is benne van:

Jerusalema ikhaya lami [Jeruzsálem az otthonom]
Ngilondoloze [Tarts meg]
Uhambe nami [Gyere velem]
Zungangishiyi lana [Ne hagyj itt]
Ndawo yami ayikho lana [Nem itt van a helyem]
Mbuso wami awukho lana [Nem itt van a királyságom]

Akár hívők, akár nem hívők számára a dal a reményt hordozza, hogy a rossz egyszer véget ér, és egyfajta imát, melyben segítséget kérnek ahhoz, hogy odáig kibírják, és eljussanak, ami a pandémia alatt rendkívül fontos üzenetet jelentett a világ minden táján. Az énekes a 2019 novembere óta folyó sikertörténetért Istennek mondott köszönetet.

(The Gospel Coalition/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!