Magyarország sereghajtó, vagy éllovas az oltások tekintetében? - mást mond a Politico és Kovács Zoltán
A magyar politikus szerint "szúrja Brüsszel szemét" a magyar eredmény
Magyarország sereghajtó, vagy éllovas az oltások tekintetében? - mást mond a Politico és Kovács Zoltán

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 10.
A Politico szerda reggeli vezető anyagában arról ír, hogy rengeteg a beadatlan oltás az EU tagállamokban, ezért az átoltottság alacsony aránya nem kizárólag Brüsszel hibája. Hanem legalább annyira a tagállamoké is. Kovács Zoltán szerint a Politico ismét "hazugságot és álhírt" terjeszt.

Rengeteg kritika érte az Európai Uniót, amiért nem volt képes megfelelő mennyiségű vakcinára megfelelő időben leszerződni. Éppen ezért egyre több tagállam, élükön Magyarországgal elkezdett alternatív megoldásokat keresni a vakcinabeszerzés tekintetében. Emiatt sok kiritka érte az országot. 

Most a Politico egy táblázatban azt mutatta, hogy Magyarország sereghajtó a beadott vakcinák arányában, már ami a rendelkezésünkre álló raktárkészletet illeti.

E szerint a meglevő oltások mindössze 56.1 százalékát adtuk csak be. 

A Politico keddi cikkében azt írta: az unión kívüli oltóanyagok keresése nem feltétlenül segített, Magyarországon az orosz Szputnyik V vakcina az ország vakcinaellátásának kevesebb mint 3 százalékát teszi ki, míg a kínai Sinopharm több mint 32 százalékot.

Félmillió vakcinát még a héten beadunk

Újabb álhír és hazugság a Politico állítása, ezt mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában - írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdai Facebook-bejegyzésében.

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban, és

a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal.

Kiemelte: "a magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben", mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor "az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat", így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani.

Kovács Zoltán közölte: Magyarországon már 1.107.791 a beoltottak száma, ebből 317.906 ember már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beadtak,

több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használnak fel az esedékes első és második körös oltásokra

- tette hozzá.

(Politico, MTI, Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!