Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó közös uniós segélyt
Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó közös uniós segélyt

Illusztráció.(Forrás: Facebook/Varga Mihály)

2022. 12. 06.
Varga Mihály nem támogatta az Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd euró (7 billió forint) értékű közös uniós támogatást, ezért az Európai Bizottság megoldást keres arra, hogy a magyar vétó ellenére is 2023 januárjában eljuttathassa az uniós forrásokat Ukrajnának.

Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter már november elején arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja az újabb, havi 1,5 milliárd eurós uniós közös pénzügyi támogatási csomagot Ukrajna érdekében, hanem ehelyett kétoldalú megállapodás alapján fog továbbra is pénzügyi segítséget biztosítani a szomszédos ország számára.

Az EU azonban annak ellenére is megadhatja a támogatást Ukrajnának, hogy Varga Mihály megvétózta a javaslatot, de ehhez a tagállamoknak költségvetési garanciát kellene vállalniuk, melyről több nemzeti parlamentben szavazást kell tartani, ez pedig időbe telik, így Ukrajna nem kapná meg időben az uniós támogatást.

Nem tudtuk a csomagot teljes egészében elfogadni, de ez nem kedvetlenít el minket. A célunk továbbra is az, hogy januárban elkezdhessük a támogatás folyósítását Ukrajnának"

- nyilatkozta Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter.

A német külügyminiszter korábban azzal vádolta meg Magyarországot, hogy "pókerezik" az Ukrajnának nyújtandó támogatással, vagyis azért nem helyesli a közös uniós segélycsomag elfogadását, mert  így próbál nyomást helyezni az Európai Bizottságra, hogy megkaphassa a covid-válság utáni helyreállítási forrásokat.

(Politico / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!