Szijjártó: hazugság, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna uniós támogatását
Szijjártó: hazugság, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna uniós támogatását

Illusztráció.(Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

2022. 11. 24.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli ülésén arról beszélt, hogy a tervezett 18 milliárd euró hazánkra eső részét kétoldalú alapon kész megadni Ukrajnának, de a közös hitelfelvételt valóban nem támogatja.

A külügyi tárca vezetője azonban hazugságnak nevezte azt, hogy Magyarország blokkolta volna azt, hogy az Európai Unió támogassa Ukrajna működőképességének fenntartását.

A kormány pusztán az újabb közös
hitelfelvételt ellenzi”

- mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy nem a közös adósság jelenti az európai jövőt, mert ez ellentétes lenne a közösségi szerződésekkel és Magyarország víziójával egyaránt.

„Az Európai Unió nem azért jött létre, hogy adósságunió legyen, erről szó sem volt korábban. Tehát ez megint egy olyan lépés, ami ellentétes az európai szerződésekkel és ellentétes azzal a vízióval, amit mi Európa jövőjéről gondolunk” - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A politikus azt javasolt a többi tagországnak, hogy Magyarországhoz hasonlóan adják oda a saját forrásaikból, a saját költségvetésükből a támogatást Ukrajnának, „hogyha már olyan büszkék arra, hogy mennyi mindenben segítenek az ukránoknak”.

A 18 milliárd eurós uniós hitelből Magyarországra 187 millió euró (körülbelül 75 milliárd forint) jut, mellyel a magyar kormány Ukrajnát fogja támogatni. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Szijjártó Péter tárgyalásokat fog kezdeni Ukrajnával, hogy a felek kidolgozzák a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodást.

(hvg.hu / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!